Trenutno se nalazite na strani: Vesti Sport Ostali sportovi Golbal, više od sporta za slepe
 
 

Golbal, više od sporta za slepe

Povodom Međunarodnog dana slepih, u Kragujevcu je odigran međunarodni turnir u golbalu između ekipa iz Sarajeva, Niša i Beograda. Specijalne golove za golbal napravili su učenici i profesori kragujevačke Politehničke škole.

Došli su iz Sarajeva, Niša i Beograda, kod kolega i prijatelja u Kragujevac, u grad koji ima i salu i golove, ali ne i ekipu za golbal. Sa tribina su ih bodrili, a na terenu pomagali đaci medicinske škole. Sportski su se nadmetali i svi uživali u igri.

"Mi uspevamo na neki način da se rekreiramo da razvijamo neke svoje socijalne i društvene, a s druge strane sposobnosti u vidu razvitka i fizičkog i psihološkog, tako da je za nas ovo više od sporta", kaže Stefan Stevanović iz "Golbal kluba" u Nišu. "Apsolutno ovo je lična karta sporta slepih i slabovidih i ovo je prilika da pokušamo da probamo ovaj sport da vratimo tamo gde mu je mesto", kaže Miloš Grlica iz golbal kluba "Mladost" u Beogradu.

"Mi imamo dugu saradnju sa sportistima iz Kragujevca tako da je sve to nekako sklopljeno i integrisano u jednu dobru priču o 15. oktobru Danu belog štapa", objašnjava Azur Kuduzović iz Centra za slepu i slabovidu decu Sarajeva.

Kragujevčani, domaćini i organizatori turnira, imaju dugu tradiciju u golbalu, razlog više kažu da ponovo okupe ekipu. "Imamo Kragujevčane koji su ostavili dubok trag u golbalu, našem najtrofejnijem paraolimpijskom sportu. Imamo želju od ljudi koji vide osnivanje, uključivanje u golbal i da zajedno sa vršnjacima oštećenog vida igraju", napominje Goran Nikolić iz paraolimpijske akademije "Junior" iz Kragujevca.

Đaci Politehničke škole već deceniju sarađuju sa sportistima paraolimpijcima. Samo za njih napravili su specijalne golove. "Ja sam sa kolegama i učenicima škole napravio idejno rešenje koje odgovara propozicijama i nadam se da će biti zadovoljni", kaže Nikola Šebek iz kragujevačke Politehničke škole. Golovi za golbal prvi put su po svetskim standardima napravljeni u Srbiji i već isprobani na turniru paraolimpijaca u Kragujevcu.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži