Trenutno se nalazite na strani: Vesti Sport Ostali sportovi Najveća sportska prevara u istoriji: Glumili mentalno zaostale da bi osvojili zlato
 
 

Najveća sportska prevara u istoriji: Glumili mentalno zaostale da bi osvojili zlato

Zapanjujuća priča o španskom košarkaškom timu koji se pretvarao da je mentalno hendikepiran ne bi li osvojio paraolimpijsko zlato.

Bivši španski košarkaški bos okrivljen je za prevaru posle 13 godina nakon što je kumovao u jednom od najvećih skandala u sportskoj istoriji.

Fernando Marin Visente, bivši šef španske Federacije za mentalno zaostale u sportu, postavio je u tim sportiste bez invaliditeta na Paraolimpijskim igrama u Sidneju 2000 kako bi osvojili zlatnu medalju.

Sud u Madridu ga je kaznio sa 5.400 evra i naredio mu da vrati 142.355 evra vladi u ime subvencija koje je dobio od Saveza za sportiste bez invaliditeta.

Skandal je izbio u novembru 2000 kada je Karlos Ribagorda, član zlatne medalje košarkaškg tima otkrio da on i i drugi sportisti nisu mentalno manjkavi u kategorijama kao što su atletika i stoni tenis.

“ Od 200 španskih sportista u Sidneju najmanje je 15 imalo vrstu fizičkog ili mentalnog hendikepa, ostali čak nisu imali medicinske i psihološke preglede”- pisalo je u jednom pestoničkom časopisu samo nekoliko dana nakon što se Paraolimpijada završila.

Ribagorda je rekao da je igrao za španski Paraolimpijski košarkaški tim više od dve godine a da nije imao mentalni hendikep.

On je rekao da su mu na prvom treningu samo izmerili krvni pritisak a da nije radio test inteligencije kada je bio u Australiji.

Konačna ekipa se sastojala od dva igrača sa IQ ispod 70 a drugih deset se predstavilo kao mentalno zaostali igrači uz pomoć lažnih lekarskih uverenja.

U jednom trenutku tokom prve utakmice na turniru, kada su vodili 30 poena više protiv Kine, Ribagorda tvrdi da se trener obratio igračima sa rečima: “ Momci, smanjite malo brzinu ili će shvatiti da niste onemogućeni”.

Oni su nastavili pobedničkim tempom sve do finala sa Rusijom. Ali njihova prevara počela je da se raspada kada je sliku pobede, objavio na sudu sportski dnevni list “Marsa”.

Ubrzo, čitaoci su počeli da komentarišu kako su prepoznali neke od igrača i otkrili kako uopšte nisu invalidi.

Martin Visente je podneo ostavku na mesto šefa španske federacije za mentalno zaostale u sportu, ubrzo nakon što je članak objavljen, rekavši da je “ prihvatio potpunu odgovornost”.

Bili su primorani da vrate svoje medalje i kategorija intelektualno onemogućenih košarkaša je ukinuta sa Paraolompijskog programa posle igara 2000-e.

“Ako neko želi da prevari, to je teško otkriti. Lako je pretpostaviti da imaju malu inteligenciju, ali suprotno je teško” rekao je Vinsente kada je objavio svoju ostavku.

Osamnaest drugih ljudi, uključujući i članove košarkaškog tima kao i direktor španske Federacije za mentalno zaostale su takođe optuženi u aferi, ali sud je odbacio optužbe.

Španija je imala svoju najuspešniju Paraolimpijadu u Sidneju, osvojivši 107 medalja završivši treća na tabeli posle Australije i Velike Britanije.

Izvor:Vestinet.rs

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži