Trenutno se nalazite na strani: Vesti Sport Košarka Ivković: Neću se predomisliti
 
 

Ivković: Neću se predomisliti

Doskorašnji selektor Srbije Dušan Ivković rekao je da mu je žao što napušta ‘orlove’ i da ne želi da priča o svom zameniku gostujući u “Kažiprstu” B92.

Ivković je istakao da je još pre Evropskog prvenstva u Sloveniji doneo odluku, ali da ju je saopštio samo svojim saradnicima, a ne i igračima.

“Kod mene nikada nije postojala dilema da li da ostanem ili ne. Kada sam zamoljen da vodim reprezentaciju do Evropsko prvenstvo, to sam prihvatio. Još pre početka kvalifikacija, znajući da počinje novi ciklus, smatrao sam da neko drugi treba da preuzme posao”, rekao je Ivković, “Košarka je timska igra, nikoga ne ostavljam. Novinari su me pitali da li ću voditi tim na Svetskom prvenstvu ako se kvalifikujemo, ja sam znao šta će da bude, ali ni za igrače, ni za tim, ne bi bilo dobro da su znali da ih neće isti trener voditi. Još tada sam rekao da će čuti moj odgovor u najskorije vreme, kada je došlo vreme ja sam ga i saopštio. Postoji šteta i žal. Skromnost je vrlina, ali mogu da kažem da niko ne bi mogao da vodi ovaj tim od mene i žao mi je što ne mogu da radim više sa njima.”

Ivković je istakao da se neće predomisliti, ali nije želeo da otkrije ko je njegov kandidat za budućeg selektora.

“Kada niko nije hteo, ja sam prihvatio posao, iako sam ga još davno završio, još 1995. godine. Ne vidim da je objektivno da se predomislim, ne govorim zbog godinama, vreme je da neko mlađi dođe. Teško je da budem pristrasan i da preporučujem svog naslednika, ali mislim da je čovek čije iskustvo treba da bude iskorišćeno Aleksandar Kesar, koji je bio moj pomoćnik. Bilo je prethodnih godina ponuda i zamisli da neko od tih talentovanih ljudi koji se pominju kao kandidati budu u nekom svojstvu uz reprezentaciju, ali su oni odbijali. Sada bi bilo preuranjeno i dosta nekorektno prema ljudima u Košarkaškom savezu Srbije, pre svega Dejanu Bodirogi, da ja nešto kažem”, naglasio je Ivković.

Legendarni strateg istakao je da će svakako ostati u Savezu, ali da se neće mešati u rad nacionalnog tima, pre svega zbog budućeg selektora.

“Bilo koji trener koji preuzme tim treba da stekne autoritet koji sam godinama sticao. Ne vidim da bi moje prisustvo pomoglo mom nasledniku po tom pitanju. U samom KSS sam prisutan, uspeli smo da napravimo u izuzetno teškim uslovima odlično Udruženje trenera, čiji sam ja delegat u Skupštini Saveza. Postoje razne grupe, manipulacije, naši klubovi koji imaju ogroman uticaj na Upravni odbor, a meni je ostalo da se borim za interese košarke”, istakao je Ivković.

Prilikom svog oproštaja od reprezentacije, Ivković se svakom od igrača zahvalio na igranju za nacionalni tim. Nekada za to nije bilo potrebe, ali su se vremena promenila.

“Podrazumevalo se i radilo na tome. Sam čin i kult se gradi, ima igrača koji bi peške došli da igraju, ja sam se trudio da budem primer. Ako sam ja radio volonterski, ne treba i moj naslednik tako, treba da budu nagrađeni”, naglasio je Ivković, “Po tom pitanju motivacioni faktor je jako bitan. dok ne uđeš u psihu igrača, da uspostavimo duševni kontakt. Ako govorimo samo o motivaciji. Većina igraca ima naporne sezone, premoreni su, nisu to više ona vremena sa 30 utakmica, za reprezentaciju treba da igraju samo oni koji žele.”

Ivković je istakao da za Košarkašku ligu Srbije misli da je najgora u Evropi.

“Bez sumnje je najgora u Evropi. Nešto mora da se menja, sezona traje šest meseci, klubovi nemaju nikakvu pomoć, a vode se kao profesionalni i to je sprdnja. Klubovi potpisuju igrače što kasnije, daju im dve plate, a igrači pokušavaju da odu i nemaju gde. Ako idemo tim putem, imaćemo jednog evroligaša za koji ce igrati samo stranci. Mi možemo da budemo zemlja košarke, ali se pod hitnom nešto ne promeni, sada i juniori traže strance. Zatražiću prijem kod ministra sporta, da probamo nešto da uradimo, ako nastavimo da radimo bićemo ispod zemalja koje su trenutno ispod nas”, naglasio je Ivković.

Za kraj, na pitanje kakvi su mu budući planovi, Ivković je rekao:

“Propustio sam priliku kada sam imao najjaču pregovaračku moć, želeo sam da završim posao sa reprezentacijom. Loše bi bilo da se prepustim prijateljima i hobiju, koji nešto nadoknađuje u odnosu na posao koji radiš. Teško je doneti odluku da li ću da radim dalje, videćemo.”

 

IZVOR. B92 | JT

This content has been locked. You can no longer post any comment.