Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Svet Poginuo Gadafijev sin
 
 

Poginuo Gadafijev sin

sejf-al-arabGadafijev sin Sejf al Arab ubijen u napadu NATO avijacije. Libijski lider bio u zgradi u trenutku napada. Tri snažne eksplozije zatresle Tripoli, svega nekoliko časova pošto je Gadafi najavio da će rat preneti na italijansku teritoriju.

08.37 - Zgrada bila komandno-kontrolni centar, izjavio portparol NATO-a Šarl Bušar, demantujući da su meta bili članovi Gadafijeve porodice.

Najmlađi sin Moamera Gadafije i troje njegovih unuka ubijeni su u napadu NATO avijacije na Tripoli, rekao je portparol libijske vlade Musa Ibrahim. Gadafi je bio u zgradi u trenutku napada ali je preživeo.

"Ovo je bio direktan pokušaj ubistva lidera ove države", rekao je portparol libijske vlade Ibrahim Musa.

"Ovo je zakon džungle. Mislim da je sada svima jasno da ono što se događa u Libiji nema nikakve veze sa zaštitom civila", rekao je Ibrahim.

Libijski zvaničnici su, nedugo posle napada, saopštili da je Gadafijev sin bio student u Nemačkoj i da je imao 29 godina. Osim Sejfa al Araba u napadu je ubijeno troje Gadafijeve unučadi.

Ovaj napad, piše britanski Independent, predstavlja značajno odstupanje od rezolucije 1973 Saveta bezbednosti UN, kojom su vazdušne snage ovlaštene da krenu u akciju radi "zaštite civila i naseljenih mesta".

Ovaj list je, odmah posle napada, pokušao da otkrije ko je izdao naređenje za ovaj napad, ali predstavnici Forin ofisa i ministarstva odbrane nisu želeli da komentarišu ovaj događaj, koji bi se lako mogao okarakterisati kao pokušaj ubistva libijskog lidera.

Sejf al Arab je drugo Gadafijevo dete koje je poginulo u bombardovanju zapadnih aviona. Njegova ćerka Hana, poginula je u aprilu 1986. godine, kada su američki avioni bombardovali Tripoli u znak odmazde za bombaški napad libijskih agenata na jednu diskoteku u Berlinu, kada je troje ljudi ubijeno a više od 200 ranjeno.

Libijski zvaničnici poveli su novinare do kuće koja je bila pogođena sa najmanje tri projektila. Krov kuće, koja se nalazila u luksuznom kvartu Tripolija, u potpunosti je uništena na nekoliko mesta.

Odmah posle vesti o pogibiji Sejfa al Araba u Bengaziju se čulo šenlučenje.

Gadafi preti Italiji

Nekoliko časova pošto su libijski pobunjenici i NATO odbacili još jedan poziv Moamera Gadafija za prekid vatre, italijanski vojni planeri sastali su se kako bi razmotrili ozbiljnost pretnje libijskog lidera da će rat preneti na teritoriju te države.

"Ima Libijaca koji su spremni da rat prenesu na italijansku teritoriju... Oni su u pravu", rekao je Gadafi, pokrećući raspravu da li je njegova pretnja čisto retorička, ili iza nje stoji ozbiljniji plan raketnih ili bombaških napada.

"Ne mogu da zaustavim odluku Libijaca koji žele da svoje živote i zemlju brane na neprijateljskoj teritoriji", rekao je Gadafi, koji na raspolaganju još uvek ima nekoliko desetina projektila "skud B" dometa oko 300 kilometara. Udaljenost između Raguse na Siciliji i Tripolija je oko 470 kilometara.

Libija je, u sklopu komplikovanog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Zapadom, 2004. godine rashodovala sve projektila tipa "skud C", uvezene iz Severne Koreje, a delovi ovih raketa otpremljeni su u SAD. Ovi projektili su, teoretski, mogli dobaciti do Italije.

Svega nešto više od 24 časa ranije, Gadafi je zapretio da će zaustaviti sve brodove koji plove prema Misurati, posle čega su brodovi NATO otkrili i uništili dve protivbrodske mine, ali postoji ozbiljna opasnost da je se u moru oko te luke nalazi još mina.

Uprkos žestokim borbama, situacija ma frontovima ostala je nepromenjena, iako su Gadafijeve snage i pobunjenici, naizmenično, izvodili ofanzivne akcije - vladine snage tenkovima, dok su ustanici napali aerodrom.

Borbe se vode i na nekoliko mesta duž granice između Libije i Tunisa, kuda je prethodnih sedmica vodio put snabdevanja pobunjeničkih snaga, ali su Gadafijeve jedinice, od tada, u bitku uvele tenkove.

NATO: Sve mete su vojne

Portparol NATO-a naveo je da mu je poznato da su u napadu poginuli članovi Gadafijeve porodice, ali nije komentarisao tu vest, prenosi Bi-Bi-Si.

"Sve mete NATO-a su vojne po svom karakteru, mi ne gađamo individue", izjavio portparol general-potpukovnik Šarl Bušar.

"Žalimo sve žrtve, posebno nevine civile koji stradaju u ovim operacijama", naveo je Bušar.

Izvor: RTS

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži