Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Svet Nezaboravno putovanje u ISTANBUL
 
 

Nezaboravno putovanje u ISTANBUL

Nezaboravno putovanje u ISTANBUL, poručuju sa portala za promociju putovanja MojVikend.rs

 

Bili smo u gradu istorije, kulture i lepote – ISTANBUL. Prvo poznato ime grad nosi kao Vizantion. Jedan od najpopularnijih gradova Evrope nekada se zvao Konstantinopolj ili Carigrad kada je bio prestonica tri velika carstva: rimskog, vizantijskog i osmanskog. Danas je zvanično grad Turske i ujedno finansijski, trgovinski centar, najveći grad u toj zemlji. Istanbul se prostire na dva kontinenta Evropu i Aziju, a smešten je na poluostrvu između Mramornog mora, Bosforskog moreuza i zaliva Zlatni rog.

Putovanje je počelo iz centra Šumadije – Kragujevca 09. oktobra

U sredu, 09.10.2019. godine u 16:00 časova krenuli smo autobusom Kragujexpress pravac za Istanbul sa jasnom željom da koliko je moguće za tih par dana upoznamo Istanbul, osetimo tu energiju i pazarimo. Put je bio ne toliko naporan ukoliko se izuzme čekanje na graničnim prelazima. Dolazak u Istanbul je bio u jutarnjim satima, smeštaj u hotelu u dvokrevetnim, trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama. Smetili smo se u hotel koji se nalazi u delu Istanbula pod nazivom Aksaraj.

Prepodnevne časove smo iskoristili da odemo tramvajem do Sultanahmet trga, prošetamo čuvenim hipodromom, vidimo Aja Sofiju, Topkapi palatu i Plavu džamiju. Aja Sofija i Sultanahmet česma Iskoristili smo priliku da budemo u 7 hills restoranu (Istanbul je izgrađen na sedam brda) istoimenog hotela nedaleko od Aja Sofije i uživamo u pogledu na Bosfor, lokalnoj hrani i piću. Istog dana smo ponovo prošetali u večernjim časovima Sultanahmet trgom i bili na terasi hotela. Divan pogled na grad i Bosfor.

Narednog dana krenuli smo u panoramsko razgledanje grada sa lokalnim vodičem – Valensov akvadukt, Vaseljenska Patrijaršija, Dolmabahče palata, vožnja brodom po Bosforu, prelazak u Malu Aziju mostom preko Bosfora, Taksim. Najpre smo obišli Vaseljensku patrijaršiju koja je jedna od 14 pravoslavnih crkava. Na samom ulazu vidi se dvorište i primećuje se grb urezan na carigradskom patrijarhatu. Bizantion je u početku bio episkopija potčinjena mitropolitu Herakleje, u Trakiji, ali čim je, zahvaljujući caru Konstantinu (306.-331.), postao prestonica carstva, drugi Rim, on je stekao veliku crkvenu i političku važnost. U crkvi Vaseljenske patrijaršije se nalazi posebno mesto gde je jedan od eksera sa Isusovog krsta Nastavili smo sa obilaskom i započeli krstarenje Bosforom, dok smo razgledali imali smo stručnog vodiča i saznali više o ovom delu Istanbula.

Usledila je i poseta Dolmabahce palati koja se nalazi na Evropskoj strani Bosfora. Bila je sedište sultana i administrativni centar turske imperije, a za izgradnju je zaslužan sultan Abdulmedžid I. Toliko je uloženo u samu palatu, da se vidi sva raskoš kako spolja tako i unutra. Zabranjeno je fotografisanje unutar palate, ali svakako preporučujemo da uživo vidite odaje koje su rađene po uzoru na Luvr i Bakingemsku palatu.

Pod velikim utiskom smo nastavili obilazak Istanbula, bili na brdu Čamlidža gde smo ručali uz prelep pogleg na ceo grad. Kako smo kročili na tlo Male Azije tu smo imali prilike da ostanemo i čujemo više od vodiča, a nakon toga vratili smo se u Evropski deo preko Ataturkovog mosta. Otišli smo na Taksim trg, gde smo imali prilike i za šoping avanturu. Bilo je prilike, da se ode i na Veliki bazar – Kapaličaršija. Tamo ima svega. Koristite veštine snižavanja cene pri kupovini, jer su njihovi trgovci jedni od najboljih u Svetu i vole da se cenkaju. Ima oko Kapaličaršije dosta mesta gde možete pazariti kvalitetno i povoljno.

Narednog dana imali smo dovoljno vremena da osetimo energiju Istanbula i šetamo se ulicama nedaleko od Galata mosta. Kada smo prelazili preko mosta primetili smo četiri tačke poput osmatračnica sa kojih pored pogleda na Bosfor možete sići na drugi nivo gde se nalaze lokali. Sa mosta se vidi vrlo lepo i džamija Sulejmana Veličanstvenog. Mi smo se uputili ka Galata kuli koja se nekada zvala Hristova kula i jedna je od najstarijih, prvobitno sagrađena kao svetionik. Oko same kule nalazi se mini trg i česma. Popili smo tursku kafu i imali divan pogled na kulu dok smo čekali svoj red za ulazak. Kada smo ušli, primetili smo da je unutrašnjost kule izuzetno sređena i liftom došli do samog vrha odakle je pogled na Istanbul 360 stepeni zagarantovano najbolji. Postoji restoran internacionalne kuhinje i kafić.

Uživali smo u lepotama i čarima Istanbula, a dobro osveženje tokom puta i podršku kao organizaora imali smo od Olgice Vasilijević 065/9211017, 064/1737942, 034/361 – 065.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži