Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Svet Funkcioner NATO: Niko ne želi rat sa Rusijom
 
 

Funkcioner NATO: Niko ne želi rat sa Rusijom

Šef Vojnog komiteta NATO češki general Petr Pavel upozorio je da niko ne želi otvoreni vojni sukob sa Rusijom. On je istakao i da bi Zapad i NATO u nastojanju da ga izbegnu trebalo da u određenim fazama idu na ustupke. "Ukoliko bi u teoriji razmišljali o sukobu sa zemljom kao što je Rusija, posledice bi bile višestruko teže a mnogo komplikovanije da se izađe iz tog sukoba.

 

Tako da, šta god možemo da uradimo da izbegnemo sukob, uključujući i to što može u nekim fazama da izgleda kao ustupanje jačem, učinimo to", kazao je Pavel u intervjuu koji u novom broju objavljuje češki nedeljnik Refleks. Po rečima visokog zvaničnika NATO Rusija je zemlja koja je vrlo asertivna u nametanju svoje spoljne politike i njenih ciljeva a sa Zapadom je u novim oblicima strateškog rivaliteta, iako to nije nekadašnji hladni rat. "To što to ne nazivam hladnim ratom, već novim oblikom rivaliteta ne isključuje da sa Rusijom moramo da imamo neke odnose.

Niko ne želi otvoreni oružani sukob sa Rusijom", kazao je general. Petr Pavel naglasio je da zbog velikog vojnog potencijala Rusije i vanredne sposobnosti kada je u pitanju nukelarno oružje Zapad ne sme da diže barijeru između sebe i Rusije. "Jedini put kako da izbegnemo sukob i eskalaciju tenzija jeste da sa Rusijom razgovaramo", rekao je Petr Pavel.

Čeh je šef Vojnog komiteta NATO, nekadašnji načelnik Generalštaba Češke armije, upozorio da su povremeni glasovi da Češka izađe iz NATO neodgovorni i riskantni po suverenitet zemlje. "U slučaju EU svako ume da izračuna kako skupo bi platili nastojanje da iz nje izađemo i koliko mnogo bi pao naš životni standard i perspektiva budućeg prosperiteta. Kada je u pitanju bezbednost, teško da neko može da ospori da je NATO najviša garancije naše bezbednosti kakvu smo ikad imali. Zato sam apsolutno uveren da je budućnost Češke u EU i u NATO", kazao je nedeljniku Refleks general Petr Pavel.

foto: B92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži