Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Svet VS prodefilovala Crvenim trgom
 
 

VS prodefilovala Crvenim trgom

Moskva -- Na moskovskom Crvenom trgu danas se održava najveća u istoriji Parada pobede povodom 70. godišnjice od pobede nad fašizmom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se naciji. "Crvena armija je posle žestokog juriša udarila tačno na Berlin. Rusija je snosila velike terete ali je ipak odredila ishod Drugog svetskog rata, poručio je predsednik Rusije Vladimir Putin sa Crvenog trga i zahvalio se svim zemljama koje su doprineli pobedi nad fašizmom. Čestitam praznik Velike pobede. Ura!", poručio je Putin na kraju govora. Crvenim trgom prodefilova je i Vojska Srbije koju je pozdravio srpski predsednik Tomislav Nikolić.

Crvenim trgom prolazile su zastave sa deset frontova na kojima su se odigrale odlučujuće bitke i zastave 45 jedinica koje su zaslužne za pobedu. Početak parade su označila zvona sa sahat kule istočnog krila u Kremlju, a zatim je komandant kopnene vojske izvršio je smotru. Građani Beograda danas su posredstvom velikog video bima na Trgu Republike pratili direktan prenos vojne Parade u Moskvi organizovane povodom Dana pobede nad fašizmom. Okupljeni su, uz zastave Srbije i Rusije, nosili i majice sa likom ruskog predsednika Vladimira Putina.

Neposredno uz veliki video bim, bilo je parkirano i desetak motora sa zastavama Srbije i Rusije čiji vlasnici su na taj način pružili podršku članovima moto kluba "Noćni vukovi" koji su bliski ruskom predsedniku Putinu. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, rekao je da je kada svet slavi 70 godina od pobede nad zlom, pravo i obaveza Vojske Srbije je da zauzme časno i zasluženo mesto među pobednicima u Drugom svetskom ratu i da će naši gardisti na Crvenom trgu u Moskvi marširati srpskim strojevim korakom u stroju pobednika. Procenjuje se da je u Drugom svetskom ratu poginulo 27 miliona vojnika i civila bivšeg Sovjetskog Saveza, a trijumf Crvene armije u najvećem ratu u istoriji smatra se ponosom Rusije. Proslava Dana pobede pripremana je mesecima u senci ukrajinske krize i odluke velikog broja zapadnih lidera da ne prisustvuju paradi, ali prema najavama iz Kremlja, Moskva i građani Rusije su spremni da proslave praznik i dočekaju goste. Na današnjoj paradi učestvovalo je više od 140 borbenih aviona i helikoptera, a ne računajući probu, prvi put će biti prikazani borbeni avioni četvrte "plus plus" generacije, "Su-30" i "Su-35", kao i modernizovani jurišni helikopteri "Mi-35M" i školski "Ansat-U". Tradicionalno u paradi učestvovali su i akrobatske grupe "Ruski vitezovi" i "Striži", koje će, kako se očekuje, prikazati "kubanski dijamant", formaciju od devet borbenih aviona "Su-27" i "Mig-29".

Rusija je kao jednu od glavnih atrakcija prikazati i tenk nove generacije "Armata T-14", a proizvođač vatrenog oružja "Kalašnjikov" će predstaviti modernizovanu verziju jurišne puške AK-74M, za koju tvrdi da će biti 50 odsto preciznija u odnosu na stariju verziju. Nova puška je opremljena modernim optoelektroničkim i laserskim uređajima, lampama za nisku vidljivost i prigušivačem, kao i lanserom 40 mm granata i bajonetom, naveo jei proizvođač. Modernizovani AK-74M je na paradi povodom Dana pobede predstaviti kadeti dve najpoznatije ruske mornaričke škole, mornaričke srednje škole "Tihookeanski Makarov" iz Vladivostoka i Crnomorske pomorske akademije "Admiral Nahimov". Rusija je potrošila oko 6,7 miliona evra na prskanje oblaka u okolini Moskve u ranim jutarnjim satima kako bi obezbedila sunčano vreme za Dan pobede.

Očekuje se da će danas posle parade centrom Moskve prošetati oko 165.000 ljudi koji će nositi portrete članova svojih porodica koji su se borili u Drugom svetskom ratu.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži