Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Svet Pomračenje Sunca u 9.40
 
 

Pomračenje Sunca u 9.40

Pomračenje Sunca je događaj koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, na prvi dan proleća, svi u Srbiji će moći da gledaju ovaj prirodni spektakl.

Pomračenje se prati kroz dobro zagaravljeno staklo sa obe strane Pomračenje se prati kroz dobro zagaravljeno staklo sa obe strane Istoga dana će i mesec biti optički veći, što znači da ćemo prisustvovati i pojavi poznatoj kao Supermesec. Prvi kontakt Sunca sa Mesecom, vidljivim iz Beograda, biće u 9 sati i 40 minuta, za kada meteorolozi najavljuju pretežno sunčano vreme.

U 11 sati i 59 minuta Mesec će sići sa Sunca, odnosno imaće poslednji kontakt sa Suncem, a maksimalno pomračenje biće u 10 sati i 49 minuta i tada će biti pokriveno 51 odsto sunčeve površine - obajašnjava za „Alo!“ sekretar Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ Milan Jeličić, i dodaje da će potpuno pomračenje biti vidljivo oko Islanda i Grenlanda. Naš sagovornik kaže da se uz odgovarajuću „opremu“ pomračenje može bezbrižno posmatrati jer će tom prilikom „štetnost” zračenja Sunca, odnosno energija koju emituje, biti dvostruko manja.

Priroda je sama udesila da čak ni bebe, mada ih tome niko nije učio, ne gledaju u Sunce, jer bi direktno petominutno posmatranje dovelo do slepila. Pomračenje se prati kroz dobro zagaravljeno staklo sa obe strane ili pomoću projekcije. Drugi način je da uzmete (šestarom) probušeni papir i usmerite ga prema Suncu, a u produžetku, na istoj osi, postavite drugi. Tako ćete dobiti projekciju koju je bezbedno posmatrati – savetuje Jeličić.

Što se tiče Supermeseca, u pitanju je pojava koja nastaje činjenicom da njegova putanja oko Zemlje nije kružna, već elipsasta.

Kada je Mesec najbliži Zemlji imamo utisak da je na horizontu veći od solitera, ali ako ga izmerimo, videćemo da je uobičajene veličine. U pitanju je samo optička varka, koja nastaje u poređenju sa objektima na Zemlji - objašnjava naš sagovornik. On je dodao da će Opservatorija za ljubitelje neba biti otvorena, ali da neće biti posmatranja ukoliko bude oblačno.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži