Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Svet Putin „proziva“ SAD: Nije lepo čitati tuđa pisma
 
 

Putin „proziva“ SAD: Nije lepo čitati tuđa pisma

Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je danas čudnim reagovanje Vašingtona na njegovo pismo, ističući da ga je pisao „potrošačima gasa u Evropi“ a ne Sjedinjenim Američkim Državama, i da „nije lepo čitati tuđa pisma“.

 

Pritom je istakao da je „apsolutno nepodnošljiva“ situacija sa ukrajinskim neplaćanjem gasa Rusiji, prenele su ruske agencije.

Nakon što je na sednici nacionalnog Saveta za bezbednost šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao da je usledilo prvo reagovanje na pismo u kom Stejt department ističe da Rusija ne treba da politizuje poslove sa gasom sa Ukrajonom, da treba da se pridržava tržišnog formiranja cene i sve to naziva „ucenom“, Putin je rekao da je to „unekoliko čudno“.
„Čudno je u svakom slučaju jer nije lepo čitati tuđa pisma. Pismo nije upućeno njima već potrošačima gasa u Evropi. Svi su navikli da naši američki prijatelji prisluškuju, ali da zaviruju – uopšte nije lepo“, rekao je ruski predsednik, preneo je Itar-Tas.

Putin je, pritom, objasnio da je formula za određenje cene utvrđena zvaničnim ugovorima između ruskog „Gazproma“ i ukrajinskog „Naftogaza“ 2009. godine.

Ruski predsednik je juče uputio pismo šefovima država istočne i zapadne Evrope u vezi sa ukrajinskim dugom za gas, gde je, između ostalog, napisao da je za poslednjih četiri godine Rusija sniženom cenom gasa dotirala Ukrajinu sa 35,4 milijarde dolara.

On je, takođe, predložio da se održe hitne ministarske konsultacije za usaglašavanje aktivnosti radi stabilizovanja ukrajinske privrede i osiguranje isporuka i tranzita gasa u strogoj saglasnosti sa ugovorenim uslovima.

Putin je danas, kako prenosi Itar-Tas, nazvao apsolutno nepodnošljivom situaciju u vezi sa ukrajinskim neplaćanjem gasa Rusiji.
„Redovan rok za isplatu po ugovoru za mart ove godine bio je 7. aprila. Od 540 miliona dolara, nije plaćen nijedan dolar, nijedna rublja. Uopšte ništa, nula“, rekao je Putin, dodajući da je to „apsolutno nepodnošljivo“.

Prema njegovim rečima, evropski partneri treba da pomognu Ukrajini da izbegne bankrot, dodajući da „za sprečavanje potpunog haosa u ukrajinskoj privredi nije dovoljno deliti kolače na Majdanu“, Trgu nezavisnosti u Kijevu, gde su tokom protekle zime trajale demonstracije.

Lavrov je danas na sednici u Novom Ogarjovu rekao da je Putinovo pismo za 18 lidera evropskih zemalja koje preko Ukrajine dobijaju gas, o stanju u Ukrajini, dostavljeno primaocima i da je ozbiljno shvaćeno.
„Obećali su da će ga brzo analizirati i pripremiti reagovanje. Nadamo se da će biti konstruktivno“, rekao je šef ruske diplomatije.

Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov rekao je da Moskva još nije dobila odgovore na pismo, prenela je agencija RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, ogromno pitanje za rusku stranu je kako da i dalje isporučuje robu, svesna da ona teško da može biti plaćena.
„U toku je napet rad sa međunarodnim finansijskim organizacijama, napeta diskusija među zemljama- članicama Evropske unije, zemalja koje su priznale ustavnost i legitimnost prevrata u Ukrajini. Te strane aktivno debatuju o pružanju pomoći Ukrajini, ali faktički tu pomoć ne pružaju. Rusija, koja ne učestvuje u toj diskusiji i nije priznala legitimnost te vlasti, faktički pruža pomoć“, rekao je Putinov pres sekretar.

Izvor:Tanjug

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži