Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Svet Nemačko zlato vraća se u Nemačku!
 
 

Nemačko zlato vraća se u Nemačku!

Nemačka je u posedu oko 3.400 tona zlata i njegova vrednost je, po trenutnim cenama, oko 100 milijardi evra.

Nemačko državno zlato čiji se veći deo nalazi u inostranstvu, ove nedelje počelo je da se vraća u zemlju – 32 tone iz Pariza i još pet tona iz Njujorka preneto je u Frankfurt, da bi do 2020. oko polovine zlatnih rezervi bilo u Nemačkoj.

Do 2020. trebalo bi da stigne još oko 300 tona nemačkog zlata iz SAD i 374 tone iz Francuske, preneo je Dojče vele.

Nemačka je u posedu oko 3.400 tona zlata i njegova vrednost je, po trenutnim cenama, oko 100 milijardi evra.

Prema najnovijem konceptu, polovina tog dragocenog metala za šest godina trebalo bi da se vrati u Nemačku, a druga polovina bi i dalje bila uskladištena u trezorima drugih zemalja.

Već posle vesti da se veći deo nemačkog zlata nalazi u inostranstvu, u nemačkoj javnosti pojavile su se diskusije o tome zašto je to zlato uopšte izneto iz Nemačke. Međutim, kako navodi list, u tome nema ničeg zavereničkog, jer veliki deo tog zlata u inostranstvu zapravo i potiče iz tih zemalja, i u prošlosti je služio za naplatu dugova Nemačke prema tim zemljama.

S druge strane, Nemačka nije imala ništa protiv toga da to zlato potom i ostane u trezorima drugih zemalja. U slučaju krize ili potrebe, to zlato jednostavnim potezom pera moglo je da posluži za stabilizaciju vlastite valute.

S obzirom da Francuska više nema franak, već istu valutu kao i Nemačka, skladištenje zlatnih rezervi u toj zemlji više nema smisla, pa se zato i povlači u Nemačku.

Izvor:Telegraf.rs/Tanjug

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži