Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Svet TEČE MED I MLEKO: Urugvaj najbolja država u 2013. godini
 
 

TEČE MED I MLEKO: Urugvaj najbolja država u 2013. godini

Magazin "Ekonomist" je povodom izbora za najbolju zemlju rekao da je to država koju vodi "najsiromašniji predsednik na svetu", a koja je uvela neke od najliberalnijih zakona na svetu, otvarajući planetarno značajan put.

Godinu 2013. obeležili su i sjaj i beda, a magazin “Ekonomist” odlučio je da prvi put nominuje “državu godine“ i to ne uzimajući u obzir BDP, niti bilo koji drugi ekonomski kriterijum, a ta zemlja je Urugvaj.

Tražeći “najzemlju” u protekloj godini, “Ekonomist” je izabrao državu koju vodi “najsiromašniji predsednik na svetu”, a koja je uvela neke od najliberalnijih zakona na svetu, otvarajući planetarno značajan put.

Najdržava 2013. je, smatra “Ekonomist”, Urugvaj.

- Gej brakovi su pitanje koje ruši granice i koje je povećalo globalnu ljudsku sreću, a besplatno je. Nekoliko država je sprovelo tu politiku 2013, uključujući Urugvaj, koji je istovremeno jedinstven pošto je izglasao legalizaciju i regulisao proizvodnju, prodaju i upotrebu kanabisa – navodi britanski magazin, primećujući da vlasti Urugvaja sada mogu da usmere pažnju na “teže zločine”.

Prema navodima “Ekonomista”, ako bi taj put pratili i drugi i ako bi se zakoni primenili i na ostale narkotike, “šteta koju droga čini svetu bila bi drastično smanjena”:

- Što je još bolje, ”čovek na vrhu”, predsednik Hose Muhika, zadivljujuće je skroman. Iskrenošću kakva nije uobičajena za političara opisao je nov zakon kao eksperiment. Predsednik Muhika živi u skromnom domu, vozi se na posao u ”bubi” i leti ekonomskom klasom – naveo je list.

Muhika od svoje plate, koja iznosi 12.500 dolara, za sebe zadržava desetinu, odnosno 1.250 dolara, a sve ostalo daje u dobrotvorne svrhe, pa ga zovu “najsiromašniji predsednik na svetu“. Nedavno je najavio da će, po isteku predsedničkog mandata, usvojiti tridesetak mališana i na svojoj farmi ih učiti da se bave poljoprivredom.

Ipak, “Ekonomist” zaključuje: “skroman, ali smeo, slobodarski i raspoložen za dobar provod, Urugvaj je ”država godine”. Felicitaciones!”

Izvor:Telegraf.rs/Tanjug

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži