Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Svet Englezi uvode plastične novčanice
 
 

Englezi uvode plastične novčanice

Britanci se posle 320 godina opraštaju od papirnih novčanica. Od 2016. godine uvode polimerske funte, a prva će biti sa likom Vinstona Čerčila.

Centralna banka Engleske razmatra mogućnost da nakon 320 godina papirne novčanice zameni plastičnim.

Inicijativa je potekla od guvernera Banke Engleske Marka Karnja koji je po poreklu Kanađanin, a u Kanadi su plastične novčanice u opticaju više od dve decenije.

Karni je pokrenuo i javne konsultacije širom zemlje kako bi ocenili podršku javnosti. Prema prvim ocenama, novčanice od posebnog polimera su čistije, sigurnije i trajnije.

Pružaju mogućnost specijalnih bezbednosnih funkcija koje bi onemogućile njihovo falsifikovanje. Na ovaj način bi se znatno produžio i životni vek novčanica, pa bi tako umesto dve, koliko sada traje, novčanica od pet funti mogla da traje do pet godina.

Sama promena materijala trebalo bi da dovede i do smanjenja dimenzija. Prva polimerska funta biće ona sa likom Vinstona Čerčila (£5) i očekuje se u 2016, nakon čega će uslediti promena banknote od 10 funti na kojoj je lik Džejn Ostin.

Iz British Plastics Federation su pozdravili ovakvu odluku Banke Engelske.

- Zašto ne bismo napravili novac od plastike? To će sprečiti i njihovo habanje u našim džepovima – rekao je Piter Dejvis, generalni direktor BPF.

Ukoliko se odluči na promenu, Velika Britanija pridružiće se listi od 20 zemalja koje izrađuju novčanice od polimera, uključujući Kanadu, Australiju, Meksiko, Singapur, Fidži.

Izvor:The Guardian

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži