Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Svet Kineska istraživačka svemirska letelica sletela na Mesec
 
 

Kineska istraživačka svemirska letelica sletela na Mesec

Kineska istraživačka svemirska letelica Čange-3 uspešno je sletela danas na površinu Meseca, čime je Kina postala prva zemlja koja je to učinila tokom poslednjih 37 godina.

Na kineskoj državnoj televiziji prikazane su slike površine Meseca u trenutku kad je letelica dotakla tlo, preneo je AP

U sastavu letelice je svemirski modul i prvi kineski lunohod Jujtu („Zec od žada“), težak oko 100 kilograma, koji može da razvije brzinu od 200 metara na sat.

Samohodni lunohod napustiće Čange-3 i početi tromesečnu misiju istraživanja geološke strukture i materija na površini Meseca u nedelju, naveo je Itar Tass.

Naziv kosmičkoj letelici Čange dat je po imenu drevne kineske boginje Meseca, a lunohodu po zecu koji je, prema kineskoj mitologiji, bio njen ljubimac.

Kina je, u okviru programa proučavanja Meseca, 2007. godine lansirala letelicu Čange-1 koja je za 16 meseci sačinila trodimenzionalnu kartu mesečeve povrsine visoke rezolucije.

Na Mesec je Kina 2010. godine uputila drugu istraživačku letelicu radi fotografisanja oblasti u kojima bi mogao da sleti kosmički aparat, a lansiranje Čange-3 označio je početak druge faze istraživanja tog prirodnog zemljinog satelita, koji podrazumeva izlazak letelice u mesečevu orbitu, prizemljenje na površinu i njen povratak.

U trećoj fazi, 2017, na Mesec će biti lansirana još jedna letelica, čiji će zadatak biti dopremanje na Zemlju uzoraka mesečevog stenja.

Prve astronaute Kina planira na Mesec da uputi posle 2020. godine.

Čange-3 je uspešno lansiran 2. decembra iz Centra za lansiranje satelita Sjičang u jugozapadnoj Kini, u okviru misije koju su prethodno sproveli još SAD i bivši Sovjetski Savez.

Prizemljenje letelice na Mesec poslednji je korak u ambicioznom kineskom svemirskom programu, koji se doživljava kao simbol podizanja kineskog statusa u svetu i njenog tehnološkog napretka, deceniju pošto je Kina uputila prvog kosmonauta u svemir, uoči planiranog postavljanja stalne svemirske stanice do 2020. godine i eventualnog slanja kosmonauta na Mesec, ocenio je AFP.

Izvor:Tanjug

 

This content has been locked. You can no longer post any comment.