Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Politika Beogradu bitno da dijalog s Prištinom počne što pre
 
 

Beogradu bitno da dijalog s Prištinom počne što pre

Goliver_ivanovicBEOGRAD - Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je da su izveštaji koje će u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, krajem januara, podneti izvestioci Dik Marti i Žan-Šarl Gardet povezani i da bi trebalo da daju sliku o primeni prava na Kosovu i Metohiji.

"Mi smo imali nekoliko pojedinačnih optužnica zbog zločina nad Srbima, ali su ti ljudi oslobođeni optužbi", rekao je Ivanović gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, vrlo je problematično nepostojanje institucije zaštićenih svedoka, jer se u slučaju eventualnog svedočenja ne preti samo pojedincima, već se zastrašuju i njihove porodice koje broje 30 do 40 osoba.

Na pitanje šta će značiti ti izveštaji, Ivanović je rekao da je poruka koja je poslata u Evropsku uniju i Brisel jasna, a zatim i poruka koja je poslata Euleksu. Ivanović smatra da je Euleks imao problem u definisanju misije na Kosovu, jer su centri moći destabilizovali svaku akciju.

"Euleks je bio limitiran da deluje u svim slučajevima", kaže Ivanović, naglasivši da se nada da će misija EU biti podstaknuta na dalje rešavanje, ne samo onih slučajeva koji su u vezi sa trgovinom organima, već i zločine u Starom Grackom, Podujevu, ubistvo dece u Goraždevcu, da bi uopšte moglo da dođe do pomirenja.

Na pitanje kada će početi dijalog, Ivanović kaže da je Beogradu bitno da dijalog počne što pre. Prema njegovim rečima, rešavanje otvorenih pitanja preko posrednika nije dalo rezultate, pa je dijalog dve strane neophodan.

"Računali smo na izbore krajem 2011. godine, ali su se oni desili sada, mada nisu završeni, oni odlažu dijalog", kaže Ivanović.

Ivanović smatra da je zadatak izvestioca da ukaže na problem, a tužioca da pokrene istragu. Međutim, on sumnja da će se bilo kakvo suđenje dogoditi ubrzo.

Na pitanje da li će Beograd pregovarati sa Hašimom Tačijem, Ivanović je rekao da je svaki predstavnik koga je izabrao albanski narod legitiman za Beograd, iako ne veruje da će se baš Tači pojavljivati sa druge strane, jer će se dijalog odvijati na nižem političkom nivou, tj. učestvovaće eksperti.

Ovaj tekst je preuzet sa sajta glas-javnosti

This content has been locked. You can no longer post any comment.