Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Politika Rekonstrukcija, gde niko nije višak
 
 

Rekonstrukcija, gde niko nije višak

cvetkovicev-kabinetO eventualnoj rekonstrukciji Vlade razgovaraće se tokom januara. Prvobitni entuzijazam lidera stranaka je opao, pa se sve češće spominju i neka druga rešenja.

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da o svemu treba dobro razmisliti i napraviti plan ispunjavanja preostalih obećanja koja su građanima data pred izbore.

Kako stvari za sada stoje, niko u aktuelnom kabinetu nije višak. Krajem prošle godine, pompezno je najavljivana rekonstrukcija vlade, kako je vreme prolazilo entuzijazam je opadao.

O tome će se ovih dana ozbiljno razgovarati, ali u zemlji ima mnogo važnijeg posla, kaže predsednik Srbije.

"Koliko god se to pitanje promoviše u javnosti, medijskom obraćanju, toliko se smanjuje verovatnoća da imamo neku efektivnost o ovoj oblasti. Potrebno je da se sasvim mirno i trezveno razmisli o tome šta treba učiniti, napraviti jedan plan o obavezama i zadacima imajući u vidu obećanja koja smo dali građanima u predizbornoj kampanji 2008. godine, i onda razmisliti o tome da li treba izvršiti rekonstrukciju ili treba imati neka druga rešenja", kaže predsednik Srbije Boris Tadić.

Kada je reč o rekonstrukciji njegovog kabineta, premijer Mirko Cvetković kaže da je pogrešno postavljati pitanje da li su ministri dobro radili.

"To pitanje je postavljeno sa premisom da rekonstrukcija nastaje kao posledica lošeg rada. Ovde se ne radi o tome, već je pitanje da li bi vlada sa recimo 15 ministara bila efikasnija nego sa 27", kaže Cvetković.

Kada se aktuelizovala prića o rekonstrukciji, mediji su prvo krenuli da traže nove kandidate za predsednika Vlade. Cvetković kaže da se ne plaši za svoje mesto.

"Zašto bih se plašio? Taman posla! Pre svega, ne mislim da je bilo ko Bogom dan, apsolutno nemam nikakvih razmišljanja u tom smeru", kaže premijer.

Ipak, smanjenje broja ministarstava ne znači i manje troškove države.

"Jedno je nova vlada, a drugo je rekonstruisana vlada. Rekonstruisana vlada, mogla bih to da potpišem, neće imati nove prioritete. Prema tome, mislim da bi fiskalna politika bila nepromenjena, a samo se preko fiskalne politike mogu videti izdaci države. Nova vlada uvek ima nove prioritete, pa neka nova vlada može da bude štedljivija, ali i više sklona potrošnji", kaže ministarka finansija Diana Dragutinović.

Vlada Srbije je sa 25 ministara najglomaznija u regionu – po broju ministarstava, Srbija je u rangu Indije i Kine.

Ovaj tekst je preuzet sa sajta SumadijaPress

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');