Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Politika Strah od dosijea
 
 

Strah od dosijea

U vladajućoj koaliciji trenutno ne postoji volja da se otvore dosijei tajnih službi, jer postoji strah od posledica takve odluke, kaže lider SPO Vuk Drašković.

 

Drašković je za "Blic” rekao da na odlaganje rasprave o otvaranju dosijea gleda kao na "nekorektnosti i nedržanje reči".

On je naveo da postoje strahovi od "otkrivanja imena doušnika, raznoraznih poverljivih kombinacija, a iz nekih izvora se može čuti da i Rusi vrše snažan pritisak da se tajni spisi ne otvaraju".

"Dogovorili smo se da taj zakon bude usvojen do kraja godine, a primedbe naši partneri nisu imali. Sada tvrde da tobože nisu imali dovoljno vremena da se pripreme za amandmane, a vremena je bilo nekoliko meseci", kazao je on.

"Otvaranjem dosijea dobićemo skener zločina i kriminala i strukturu funkcionisanja Titove Jugoslavije. Videće se da su zakulisne radnje i uloga tajnih službi predstavljali polugu Titovog režima. Saznaće se i kako je ubijena Jugoslavija u poslednjoj deceniji 20. veka, kao i imena raznoraznih pripadnika eskadrona smrti, pljačkaša, lažnih patriota koji su u rat krenuli samo zbog bogaćenja. Otkriće se i kako su do svog početnog kapitala došli sadašnji tajkuni, koji su ekonomski, medijski, a samim tim i politički gospodari današnje Srbije...", rekao je Drašković.

Na pitanje gde su danas neformalni delovi Državne bezbednosti koji su preživeli promene, on je odgovorio: "Mislim da i dalje vršljaju Srbijom, jer DB nije reformisana. Većina je ostala u službama, a ona manjina najekstremnijih koja je otišla, a nije ni krivično gonjena niti lustrirana, sada je u stranici Tome Nikolića, gde čeka pobedu te stranke i obnovu svoje politike".

"Stanje u zemlji je daleko od dobrog. Naša koalicija je napravila mnogo grešaka, nisu ispunjena mnoga obećanja, iako su mogla biti, ali bi bilo deset puta gore da dođu na vlast ti junaci iz devedesetih", ocenio je on.

Drašković je rekao da veruje da će biti ispitana politička pozadina ubistva premijera Zorana Đindića, ali da ne veruje da će ispitivanje dovesti do rezultata.

"Ja znam zašto su se 'beretke' pobunile onoga dana i tu nema političke pozadine. Toga dana Legija je imao zakazano saslušanje u beogradskom Okružnom sudu po privatnoj tužbi žrtava sa Ibarske magistrale, pa se zbog težine ktrivičnoga dela očekivalo njegovo hapšenje. Zato su se 'beretke' toga dana pobunile, a sve drugo je manipulacija. Kako ćete, uostalom, ispitati političku pozadinu ako ne otvorite dosijee?", upitao je Drašković.

Ovaj tekst je preuzet sa sajta SumadijaPress

This content has been locked. You can no longer post any comment.