Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Politika Sindikat Zastava oružje - inicijativa predsednik A.Vučić
 
 

Sindikat Zastava oružje - inicijativa predsednik A.Vučić

Sindikalna organizacija Zastava oružje uputila je inicijativu sa zahtevom predsedniku Republike Aleksandru Vučiću da ne potpiše Zakon koji je Narodna skupština Republike Srbije usvojila a u kome se, između ostalog, predviđa i prodaja kapitala fabrike Zastava oružje.

 

U pismu koje je dostavljeno predsedniku Vučiću ističe se: ...da „zbog svog značaja i istorijske dimenzije, kao i trenutnih geopolitičkih prilika u kojima se država Srbija nalazi, radnici fabrike su mišljenja da fabriku treba do daljeg sačuvati kao državnu i da fabrika treba da bude osnov i temelj buduće reindustrijalizacije Srbije, s obzirom da je srpska industrija uništena poslednje dve decenije potpuno promašenim konceptom privatizacije. Iskustva prošlosti nas uče da kupci srpskih preduzeća svoju ekonomsku efikasnost i konkurentsku sposobnost ostvaruju i grade kroz redukciju troškova posebno u domenu radne snage. U velikom broju slučajeva kapital preduzeća se isisava i seli van društva, ostavljaju se blokirani računi, imovina se stavlja pod hipoteku a preduzeća uglavnom tonu pod teretom kreditnih obaveza.

Uzroci današnjih problema fabrike se mogu tražiti u nekompetentnom upravljanju gde ne postoji odgovornost za poslovanje fabrike, ostvarene gubitke i promašene poslovne poteze, smanjenu proizvodnju i uvećane troškove. Svako preduzeće, nezavisno od oblika vlasništva, će upasti u krizu ukoliko se njime loše upravlja. Postoji niz faktora koji utiču na razvoj i poslovanje fabrike, i to nije sam po sebi samo svojinski oblik. Ako se ostvari prodaja svih vrednih resursa, pa i fabrike Zastava oružje, Srbija će postati poput kolonije. Zato je moralna i patriotska obaveza svih nas da učinimo sve da do toga ne dođe jer bi u suprotnom bio greh prema sadašnjim i budućim genracijama.

Zato radnici fabrike Zastava oružje apeluju na Vas da ne potpisujete Zakon i da se fabrika Zastava oružje AD zbog svega navedenog izuzme iz postupka prodaje kapitala. Time biste ostali upamćeni i upisani u istorijske čitanke kao predsednik koji je uspeo da sačuva fabriku Zastava oružje kao svoju, za Grad Kragujevac, za Srbiju i za neke buduće generacije i neke druge mlade ljude koji će raditi u njoj.

Građani Kragujevca i radnici fabrike Vam ne bi zaboravili jer su ponosni na drugu tradiciju privrede koja se zasnivala na našoj fabrici“.

This content has been locked. You can no longer post any comment.