Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Politika Sedi li Srbija na dve stolice?
 
 

Sedi li Srbija na dve stolice?

Sudeći prema izjavama zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Brajana Hojta Jija, sedenje na dve stolice nije u skladu sa evropskim integracijama, koje su strateški cilj Srbije. Prema pisanju beogradske štampe, poseta predstavnika američke administracije predstavlja pojačan pritisak na Srbiju da se odluči – Brisel i Vašington ili Moskva.

 

Dok Donalda Trampa na Kapitol hilu gađaju ruskim zastavicama i nazivaju ga izdajnikom, osuđujući njegovu navodnu bliskost sa ruskim predsednikom, u Beogradu predstavnik američke administracije od Srbije traži da izabere stolicu – evropsku ili rusku. To je, prenosi beogradska štampa, Brajan Hojt Ji tražio od srpskog predsednika na jučerašnjem sastanku. Iz predsednikovog okruženja, Večernje novosti saznaju da je sastanak imao dve tačke neslaganja. Pitanje Kosova i Metohije i odnos Beograda i Moskve. "Ji je decidirano rekao da naša država teško može jednom nogom da ide ka Rusiji, a drugom ka Evropskoj uniji. Uz to, iz vizure Vašingtona 'vrlo je problematičan' zahtev Rusa iz Humanitarnog centra u Nišu da im se dodeli status diplomatskog osoblja", saznaju Večernje novosti. Stav o odnosu Srbije i Rusije, Brajan Hojt Ji ponavlja u intervjuu Fonetu.

"Ne protivimo se da Rusija održava odnose sa Srbijom, znamo da su ti odnosi uvek bili vrlo jaki. Ali važno je da ljudi u ovoj zemlji shvate da je ruska vizija Srbije i Zapadnog Balkana vrlo različita od vizije koju Srbi imaju o svojoj zemlji i vizije partnera u Americi i Evropi o Srbiji i ostatku Zapadnog Balkana", naveo je Ji. Poruka da se sedenje na dve stolice neće tolerisati, za američkog ambasadora nije preterivanje – smatra da je preterala beogradska štampa. "Brajan Hojt Ji je rekao isto za Srbiju kao i za nas, i mi hoćemo dobre odnose sa Rusijom, to nije problem, Srbija može imati dobre odnose sa Rusijom, a i dobre odnose sa Evropskom unijom, a i dobre odnose sa nama, Kinom i sa kim god hoće. Ali ono što je on rekao je da zemlja koja hoće da uđe u Evropsku uniju mora tome da bude posvećena 100 odsto", rekao je Kajl Skot, američki ambasador u Srbiji.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštava da Amerika ne bi trebalo da se meša u srpsko-ruske odnose, uz ocenu da je predstavnik američke administracije sebi dozvolio niz provokativnih izjava usmerenih na podrivanje odnosa Beograda i Moskve.

"Podsećamo da Sjedinjene Američke Države nisu članica Evropske unije i verovatno zbog toga ne znaju da mnoge članice Unije u velikom obimu sarađuju s Rusijom, na obostrano korisnoj osnovi. Niko ne bi trebalo da ometa Srbiju da se pridržava istih pristupa, polazeći od svojih nacionalnih interesa", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova. Odluku na kojoj ćemo stolici sedeti ili, rečnikom evropskih integracija, usklađivanje spoljne politike Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom Unije, treba da se dogodi do datuma pristupanja, poručuje šef delegacije Unije u Srbiji Sem Fabrici.

Poruke zvaničnika SAD Brajana Hojta Jia direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi vidi kao izraz "nervoze" EU i SAD zbog "sedenja Srbije na dve stolice", ali smatra da "nije fer" vršiti toliki pritisak na Srbiju pre njenog članstva u EU.

Poslednji datum koji je kao vremenski okvir signaliziran iz Brisela je 2025.

foto: Beta, Dnevnik

This content has been locked. You can no longer post any comment.