Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Politika Medijska bitka za Kragujevac
 
 

Medijska bitka za Kragujevac

Slažu se da je Kragujevac propao, samo ne mogu da se dogovore ko je kriv. Bivši gradonačelnik Veroljub Stevanović tvrdi da je za propast grada kriv njegov naslednik Radomir Nikolić, a aktuelni gradonačelnik podseća na desetogodišnju Stevanovićevu vladavinu iza koje je ostalo 107 miliona evra duga.

 

I jedan i drugi se pozivaju na predsednika Aleksandra Vučića, tražeći od njega i Vlade Srbije podršku za svoje ambiciozne ciljeve: Stevanović bi da se vrati na vlast, a Nikolić bi da je zadrži, bar do kraja mandata 2020, kada će, ako ne bude prevremenih izbora ili nekog vanrednog stanja, Kragujevčani ponovo na birališta. Do tada će, izgleda, obojica davati izjave samo svojim medijima, samo svojim novinarima.

U intervjuu za nedeljnik „Kragujevačke”, Stevanović je poručio kako je spreman da ponovo preuzme vlast u Kragujevcu, ali pod jasnim uslovima: pojednostavljeno rečeno, traži odrešene ruke i pare. Hoće, kaže, da bude „selektor”, da sam bira svoj tim i postavlja svoje najbliže saradnike, a što se para tiče, država mora da vrati gradu 2,5 milijardi dinara duga i republička transferna sredstva podigne na pređašnji nivo. Potraživanja koja Stevanović pominje su „stara kao Biblija” i potiču od neizmirenih obaveza državnih firmi „Zastava oružje” i gradske toplane „Energetike” po osnovu poreza na zarade zaposlenih. Još ako bi država, umesto sadašnjih 420 miliona dinara transfernih sredstava, davala gradu 700 miliona kao nekada, Kragujevcem bi se moglo lepo i uspešno upravljati, sugeriše Stevanović. Navodeći kako očekuje da će njegovi uslovi biti „ozbiljno razmotreni tamo gde se bude o svemu odlučivalo”, Stevanović je u ko zna kom po redu razgovoru za „Kragujevačke” ponovo iskoristio priliku da se tužnim glasom obrati svojim sugrađanima, žaleći se kako ga „duša boli” što je Kragujevac upropašćen u prethodne tri godine.

To što Stevanovića „duša boli” nikoga ne treba da čudi, budući da je lider neregistrovane stranke Zajedno za Šumadiju, prema rečima gradonačelnika Nikolića, ostavio tolike dugove da je nedavno morao da reaguje i Fiskalni savet Srbije, upozorivši nadležne državne organe da Kragujevcu, ukoliko se nešto brzo ne učini, preti bankrot. Opservaciju stanja u gradu koji vodi od oktobra 2014, Nikolić je dao u intervjuu za Televiziju Kragujevac, medij koji je spasao tako što je doneo odluku da dugovi bivšeg vlasnika Radoice Milosavljevića budu namireni iz lokalnog budžeta, dakle novcem svih Kragujevčana. „Ili Kragujevčane pravi dementnima i senilnima, ili je sam dementan i senilan”, zaključio je Nikolić, komentarišući Stevanovićevu nameru da se vrati na vlast u gradu koji je doveo do ivice bankrota. Kragujevčani, ustvrdio je aktuelni gradonačelnik, nisu zaboravili koliko je smeća bilo na ulicama grada dok je njime upravljao Stevanović, niti su zaposleni u javnim preduzećima zaboravili koliko su im plate kasnile. Stevanović je „izgleda zaboravio koga je podržavao na prethodnim predsedničkim izborima – Jankovića ili Jeremića”, rekao je Nikolić, navodeći da bivši gradonačelnik „već mesec dana moli Vučića da ga primi, da ga vrati na vlast, kao da Vučić ne zna šta je Stevanović napravio od Kragujevca”. Navodeći da mu u toj nameri neće pomoći ni Boško Ničić, Nikolić je Stevanovića poslao u političku penziju, savetujući ga da ljudi u osmoj deceniji „treba da rade ono što se u tim godinama radi”. Insistirajući na svojim dobrim rezultatima – obnovi svih kragujevačkih škola i rešavanju višedecenijskog problema upisa dece u obdaništa – Nikolić je u razgovoru za TV Kragujevac, ipak, izbegao da kaže koliki su sada dugovi i da li će se u gradu konačno pojaviti neki ozbiljniji investitor. Slična škakljiva pitanja Stevanoviću gotovo da nisu ni postavljana u pomenutom intervjuu za „Kragujevačke”. Tako dolazimo do jednog od ključnih problema grada u kome se isto tako teško živi kao i pre dolaska „Fijata” 2008, a reč je o (ne)slobodi medija, (ne)kritičkim novinarima i (ne)sposobnosti političara da se suoče sa objektivnim sudom javnosti.

autor: Brane Kartalović

foto: Politika / Tanjug

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži