Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Politika Ispod šminke tri duboke bore
 
 

Ispod šminke tri duboke bore

Mnogo novca je potrošena na politički marketing i Kragujevac sada nije u mogućnosti da izgradi autobusku stanicu, deponiju i podzemnu garažu bez pomoći stranih kompanija i banaka.

Možda će smetlište u Jovanovcu, ispod kojeg se nalazi ogromna količina zapaljivog metana, naterati kragujevačke političare na vlasti da promene ustaljenu praksu i da se, umesto uobičajenog marketinškog šminkanja grada, konačno uhvate u koštac sa ozbiljnim problemima, za čije je rešavanje katkad potrebno i više od jednog mandata. Tim pre što bi eksplozija gasa u Jovanovcu, koja uvek stoji kao pretnja, mogla da rasprši sve snove o eventualnoj pobedi na izborima 2016.

Nije, međutim, smetlište u Jovanovcu, na kojem je otpad počeo da se odlaže još šezdesetih godina prošlog veka, jedini problem čije se rešavanje stalno ostavljalo za neka „bolja vremena”. Ispod decenijskih naslaga političko-marketinške šminke, sada su izronile još dve duboke „bore” koje pokazuju pravo, nimalo lepo lice Kragujevca.

Pre godinu i po dana, posle propasti „Autosaobraćaja”, grad sa oko 200.000 stanovnika ostao je bez autobuske stanice. Otada su putnici prinuđeni da se snalaze bez reda vožnje, uglavnom jureći za autobusima po okolnim ulicama. Na izgradnju podzemne garaže čeka se još i duže. Iako je ova investicija najavljena pre pet godina, Kragujevčani se i dalje nerviraju zbog saobraćajnih gužvi u centru grada, strepeći da će im „pauk” odneti kola koja su, zbog manjka mesta, morali nepropisno da parkiraju.

Mnogo prilika je propušteno, hrpa novca je potrošena na politički marketing i grad sada nije u mogućnosti da ove investicije realizuje sam. U budžetu jedva da ima novca za osnovne potrebe. Jedino rešenje za ove probleme je u povezivanju sa stranim kompanijama ili bankama koje su spremne da kreditiraju profitabilne projekte, što deponija, podzemna garaža i autobuska stanica svakako jesu. – Upravljanje otpadom je svakako prioritet. Mislim da je to projekat u koji moramo hitno da uđemo, jer izgradnja savremenih postrojenja traje dugo i mnogo košta. Naša deponija je dostigla maksimum i u periodu od najviše dve godine to mora da bude rešeno – izjavio je gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, posle nedavne poste zainteresovanih partnera iz Kuvajta i Palestine. Za podzemnu garažu interesovanje je pokazala Evropska banka, ali i investitori iz Italije. Prema postojećoj računici, u zavisnosti od broja podzemnih etaža, izgradnja garaže u centru Kragujevca, sa gradskim trgom, koštala bi između pet i 10 miliona evra. Toliko bi koštala i realizacija postojećeg projekta nove autobuske stanice, za koju je odavno namenjena parcela u industrijskoj zoni „Servis 2”, površine šest hektara. Imajući u vidu cenu ove investicije, grad je pripremio i drugu, skromniju varijantu.

Postoji još jedna prazna parcela na ulazu u grad iz pravca Batočine, takođe u industrijskoj zoni „Servis 2”, površine četiri hektara. Autobuska stanica nam je na prvom mestu, ali moramo da vodimo računa i o ceni – kaže Predrag Džajević, član Gradskog veća za investicije. Tokom prethodnih petnaestak godina, u Kragujevcu je izgrađeno nekoliko velikih tržnih centara, ali su ključni infrastrukturni problemi, pre svega oni u vezi sa saobraćajem i otpadom, ostali nerešeni. Sa „šminkanjem” je završeno, sada će neko morati da pegla „bore”, ali, kako stvari stoje, isključivo novcem stranih partnera koji će iz investicija izvlačiti znatan deo profita.

I sud brani autobus Bresnica

U sporu Fudbalskog kluba „Rudar” i fabrike „Poljootkup”, međaša u šumadijskom selu Bresnici, zasad vode fudbaleri koji su 30. januara ove godine svoj autobus parkirali na ulaz fabričkog parkinga i ne mrdaju ga. Fabrika je od Osnovnog suda u Čačku zatražila da se autobus privremenom merom ukloni, jer onemogućava prolazak kamiona i utovar 300 tona suvih šljiva pripremljenih za izvoz, ali je sudija Nada Zarić odbila taj zahtev, obrazlažući: „Sud je na lice mesta uputio izvršitelja koji je utvrdio da se na ulazu k. p. br. 3387/2 nalazi autobus oznaka ČA 020 HN koji otežava pristup poslovnim prostorijama tužioca, ali i da postoji drugi pravac kojim je moguće prići tim objektima…

U konkretnom slučaju utvrđeno je da parkirani autobus ne onemogućava u potpunosti pristup, motorna vozila mogu prolaziti kroz drugi ulaz te nema opasnosti od nastanka nenadoknadive štete”. Međutim, pravni zastupnik „Poljootkupa”, čačanski advokat Dragoljub Jakovljević, uputio je ovih dana Vrhovnom kasacionom sudu pritužbu na rad sudije u ovom predmetu zahtevajući izuzeće, i navodeći da je pristrasna. Advokat tvrdi da je sporna parcela 3387/2 na ulazu u fabriku u posedu „Poljootkupa”, u mirnoj i faktičkoj državini, te da je i sam Sud utvrdio da autobus otežava pristup poslovnim prostorijama fabrike.

Kragujevac se odrekao usluga Banke Inteza Kragujevac

Postupak javne nabavke za refinansiranje dugoročnih bankarskih kredita u iznosu 1,25 milijardi dinara, koji je Skupština grada pokrenula novembra 2014, okončan je krajem prošlog meseca, izborom najboljih ponuđača po kriterijumu najniže cene. Za refinansiranje sedam kreditnih partija, koje je kragujevačka uprava trebalo da izmiri u narednih pet godina, od oktobra 2015. do avgusta 2019, javilo se pet banaka. Prihvaćene su ponude Komercijalne banke, Poštanske štedionice, AIK i Unikredit banke, a odbijena je jedino ponuda Banke Inteza kod koje se grad ranije najviše zaduživao. Pet kredita kod Banke Inteza preuzele su AIK, Unikredit i Komercijalna banka, dok je Poštanskoj štedionici, osim jednog kredita AIK banke, dodeljen i jedan kredit Hipo Alpe-Adrija banke čijih se usluga grad, takođe, odrekao. Uz nove banke, ovdašnja lokalna uprava dobila je i grejs period od godinu dana za otplatu kredita.

Poslednjih godina, Kragujevac je suočen sa ogromnim dugovima, ali i sa nedovoljnim prilivom sredstava u budžet koji će ove godine biti u deficitu za oko 800 miliona dinara.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži