Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Politika NEMA KAZNE ZBOG RUSIJE: Ukrajinska kriza ne utiče na tempo evrointegracija Srbije!
 
 

NEMA KAZNE ZBOG RUSIJE: Ukrajinska kriza ne utiče na tempo evrointegracija Srbije!

Demantovano je pisanje pojedinih medija da je međuvladina konferencija bila planirana za jun, a zatim odložena kada je Srbija odbila da se pridruži sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog zbog ukrajinske krize

 

 

BRISEL - Ukrajinska kriza ne utiče na tempo evropskih integracija Srbije, ali do otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja ima još dosta posla, kažu u Evropskoj komisiji.

“Nema nikakvih signala, ni iz Komisije ni iz Saveta, da predstoji zastoj u evrointegracijama zbog toga što se Srbija nije pridružila sankcijama protiv Rusije”, rekao je funkcioner EU koji je želeo da ostane anoniman.

Ovaj izvor, dobro upućen u dosadašnji tok procesa, kaže da sve ide po planu i da su pripreme za otvaranje prvih poglavlja u toku.

“Međuvladina konferencija koja je uvod u otvaranje poglavlja ne može da se održi pre oktobra, ali to je stvar procedure, a ne politike”, objašnjava ovaj funkcioner.

On je time demantovao pisanje pojedinih medija da je konferencija bila planirana za jun, a zatim odložena kada je Srbija odbila da se pridruži sankcijama koje je EU uvela Rusiji zbog zbog ukrajinske krize

On, međutim, podseća da je prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju Srbija dužna da svoju spoljnu politiku harmonizuje sa EU, ali dodaje da je ta odredba fleksibilna.

“Kako Srbija bude napredovala na putu za EU, imaće manje prostora da odstupa od evropske spoljne politike”, ukazao je on, podsećajući da je stav zemalja članica takođe veoma značajan za tempo pridruživanja.

“Srbija je uveliko odmakla na putu evropskih integracija, ali ima još mnogo posla do otvaranja prvog poglavlja”, kaže Peter Stano, portparol komesara za pridruživanje Štefana Filea.

On objašnjava da su tehničke pripreme za otvaranje svakog od 35 poglavlja pregovaračkog procesa izuzetno složene i da se sastoje od niza međukoraka.

“Najpre se za svako poglavlje radi eksplanatorni i bilateralni skrining, zatim stručnjaci Komisije sastavlja izveštaj na osnovu kojih vlada zemlje kandidata prave akcioni plan i ako ga Komisija odobri, predlaže se Savetu da se poglavlje otvori”, navodi on.

Srbija je dosad sasvim završila skrining o devet poglavlja, a komesar File je ranije izjavio da očekuje da se do juna završi još toliko, to jest više od polovine ukupnog broja.

U Evropskoj komisiji kažu da intenzivno rade na izveštajima o skrininzima, a neki su već dostavljeni Savetu.

Kada na jesen budu otvorena prva poglavlja, počinje najteži deo posla, jer su pregovori vrlo zahtevni i poglavlje se ne zatvara dok se Brisel ne uveri da propisi nisu samo dovedeni u sklad sa evropskim standardima, vec i da se dosledno sprovode.

Tek kada se zatvori i poslednje od 35 poglavlja, Srbija će pristupiti potpisivanju pristupnog ugovora sa EU, a nakon što taj ugovor ratifikuju sve zemlje članice sledi formalno učlanjenje.

Iako niko iz EU ne želi da se decidirano izjasni da li će Srbija do 2020. postati punopravni clan, cemu se mnogi u Beogradu nadaju, većina se slaže da je cilj, ambiciozan ali dostižan.

IZVOR: Kurir

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');