Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Politika Oliveru Ivanoviću određen jednomesečni pritvor, odveden u Prištinu
 
 

Oliveru Ivanoviću određen jednomesečni pritvor, odveden u Prištinu

Lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću određen je jednomesečni pritvor i jutros rano je odveden u Prištinu u pritvorsku jedinicu, izjavio je advokat Nebojša Vlajić.

Advokat je rekao da će na ovakvo rešenje uložiti žalbu jer smatra da su razlozi za pritvor nepostojeći i neosnovani i da će tražiti njegovo oslobađanje.

Optužbe, osim što su krajnje ozbiljne za najteža krivična dela, su smešne, izmišljene i besmislene, rekao je Vlajić.
„Ono što se Ivanoviću stavlja na teret nije mogao da učini i nije učinio, motivacija za to je van prava i tu nikakve situacije u smislu dokaza ne postoje.Na način na koji je Ivanović optužne svako od nas može biti optužen i na Kosovu za nas zbog ovoga nema ni životne ni pravne sigurnosti“- rekao je on.

Ivanović je osumnjičen u istrazi o ratnim zločinima, koja je u toku, kao i u vezi sa ubistvom počinjenim nakon konflkta na Kosovu.

Misija Euleks potvrdila je da je na zahtev međunarodnog tužioca iz Kancelarije specijalnog zužilaštva Kosova, rano jutros, međunarodni sudija Osnovnog suda u Mitrovici odredio jednomesečni pritvor Ivanoviću koji je osumjičen za ratne zločine i teško ubistvo.

Podseća se da je Ivanović juče dobrovoljno došao u policijsku stanicu u severnoj Mitrovici nakon prethodnog dogovora između međunarodnog tužioca iz Kancelarije specijalnog tužilaštvo Kosova i advokata Ivanovića.

Nakon što je ispitan, Ivanović je uhapšen po nalogu tužioca, i izveden pred međunarodnog sudiju u Osnovnom sudu u Mitrovici, navodi Eulekas.
Beograd će tražiti podatke o pritvaranju Olivera Ivanovića

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da će zvanični Beograd tražiti sve podatke u vezi sa pritvaranjem lidera Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića i optužbama u istrazi o ratnim zločinima.

Selaković je za B92 rekao da je specijalno tužilaštvo na Kosovu i Metohiji pod nadležnošću Euleksa, sa kojim Beograd sarađuje, i da će od njih tražiti sve podatke koje mogu da daju.
„Beograd će biti do kraja zainteresovan da čuje koji su razlozi za pritvaranje Olivera Ivanovića, koji su dokazi kojima se tereti za ono što se pojavilo u medijima“, rekao je Selaković i dodao da ga iznenađuju ti navodi, jer je Ivanović ranije izašao s podacima da je nekadašnje UMNIK-ovo tužilaštvo odbacilo sve optužbe po istim kvalifikacijama.

Selaković je ocenio da će pritvor uticati na dalji tok političkih zbivanja na Kosovu i Metohiji.
„Na Kosovu i Metohiji ništa nije slučajno, pogotovo kad imate trusno područje gde i najmanji neopaženi potezi mogu da budu interesantni i utiču na nešto“, rekao je Selaković upitan da li dovodi u vezu pritvor Olivera Ivanovića sa izborima u severnoj Mitrovici.

On je rekao da je iznenađen, jer Ivanović nije običan građanin, već partijski lider koji je ostvario značajan rezultat u opštinama na severu Kosova i Metohije.
„Ne mogu da ne budem začuđen i zbunjen, vidim da su se građani okupljali i protestovali, čekamo odgovor, to je nešto što je i te kako važno i interesantno za nas“, rekao je Selaković.
Vlada traži da Ivanović bude pušten da se brani sa slobode

Vlada Srbije traži da lider Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović bude hitno pušten da se brani sa slobode, rekao je danas ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin, koji smatra da je njegovo hapšenje pokušaj destabilizacije severa Kosova.

„Vlada Srbije traži da se Oliver Ivanović hitno pusti na slobodu, da se brani sa slobode, da mu se omogući da svoju odbranu pripremi na odgovarajući način, a da do tad bude premešten u odgovarajuće jedinice na severu Kosova i Metohije kako bi njegovo zdravlje i bezbednost bili zaštićeni“, rekao je Vulin Tanjug.

On je kazao da vlada traži da se što pre izađe sa optužnicom protiv Ivanovića, kako bi se „znalo na čemu smo, šta je skrivio i od čega treba da se brani“.

Vulin je ocenio da hapšenje Ivanovića čin koji izaziva tešku nestabilnost i pokreće ozbiljna pitanja i sumnje o svemu što se dešava na Kosovu i Metohiji i o pravoj nameri onih koji govore o normalizaciji odnosa i otkrivanju ratnih zločina.

Hapšenje za ratne zločine koji su se desili pre 15 godina, a da im je Oliver Ivanović bio dostupan svih tih godina – i kao poslanik u prištinskim institucijama, i kao čovek koji živi u Mitovici, koji putuje po svetu – to je u najmanju ruku neozbiljno objašnjenje“, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, to je pokušaj destabilizacije severa Kosova i pronalaženja „lažne uravnilovke, po kojoj ako se Albanac uhapsi za ratne zločine, to automatski znači da se hapsi i Srbin“.

Vulin je rekao da vlada neće dozvoliti da se hapšenje iskoristi za, kako je rekao, „mračne planove“ poput uvođenja privremene uprave u severnoj Kosovskoj Mitovici, kako bi se reklo da Srbi nisu sposobni da sprovedu izbore i da im zato mora biti nametnuta privremena uprava.

Moguće je da je i to jedan od motiva hapšenja i zato molim Srbe da budu mirni, dostojanstveni i da sve što rade, rade uz vladu, mi mislimo na njih“, rekao je Vulin, upitan da li će hapšenje Olivera Ivanovića uticati na izbore u severnoj Kosovskoj Mitovici 23. februara.
Petrović: Zatečen sam hapšenjem Olivera Ivanovića

Potpredsednik kosovske vlade Slobodan Petrović izjavio je da je zatečen hapšenjem lidera Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Olivera Ivanovića, navodeći da je trenutak u kojem se to desilo jako loš i da nikome na Kosovu i Metohiji nisu potrebne tenzije.
„Zaista sam zatečen hapšenjem, nije bilo najava i informacija koje bi upućivale na ovaj događaj. Trenutak u kojem se sve dešava je jako loš, nikom nisu potrebne tenzije, a ja ću tražiti da budem izveštavan i očekujem da ću u toku dana imati više informacija“, rekao je Petrović Tanjugu.

On je rekao da je hapšenje Olivera Ivanovića neće ohrabriti druge procese na Kosovu i Metohiji, pogotovo ne izborni proces u severnoj Mitovici koji je u toku.

Petrović, koji je i predsednik Samostalne liberalne stranke, naveo je da se još nisu stišale tenzije zbog ubistva odbornika te stranke u skupštini opštine Severna Mitovica Dimitrija Janićijevića i podsetio da još nisu rasvetljeni ni raniji napadi na članove te stranke.

Ivanoviću, koji je osumjičen za ratne zločine i teško ubistvo, rano jutros određen je jednomesečni pritvor i odveden je u Prištinu u pritvorsku jedinicu.
Prištinski mediji o privođenju Ivanovića

Prištinski mediji danas pridaju veliku pažnju privođenju predsednika Građanske Iiste SDP Olivera Ivanovića kome je određen jednomesečni pritvor i koji je, prema rečima njegovog advokata Nebojše Vlajića, jutros rano odveden u Prištinu u pritvorsku jedinicu.

Ivanovića štampa u Prištini predstavlja kao čoveka koji deceniju pokušava da se predstavi kao moderan srpski lider i navodi da je u juče uhapšen kao osumnjičen za ratne zločine protiv Albanaca i za ubistva počinjena 2000. godine.

Dnevnik „Koha Ditore“ kaže da je Ivanović osumnjicen da je bio učesnik zločina 14. aprila 1999. godine kao i „kampanje isterivanja Albanaca sa severa godinu dana kasnije, što je rezultiralo sa 10 ubijenih“.

Taj dnevnik saznaje da se za Ivanovića sumnja da je učestvovao u zločinu 14. aprila 1999. godine u selu Bair kod Kosovske Mitrovice kada je, kako navodi Koha, ubijen 31 Albanac, a sumnjiči se i za događaje godinu dana kasnije na severu Kosovske Mitrovice „tokom kampanje isterivanja Albanaca sa severa“.

List „Zeri“ navodi da je jedan od svedoka koji je dao izjavu Odboru za ljudska prava u Mitrovici, Špand Hasani rekao da je 3. i 4. februara 2000 godine upravo Ivanović bio taj „koji je bio na čelu kriminalaca koji su ubili Albance“.

Ivanovićev advokat Vlajić je danas rekao da će na rešenje o protvoru uložiti žalbu jer smatra da su razlozi za pritvor nepostojeći i neosnovani i da će tražiti njegovo oslobađanje.

Optužbe, osim što su krajnje ozbiljne za najteža krivična dela, smešne su, izmišljene i besmislene, rekao je Vlajić.
„Ono što se Ivanoviću stavlja na teret nije mogao da učini i nije učinio, motivacija za to je van prava i tu nikakve situacije u smislu dokaza ne postoje. Na način na koji je Ivanović optužen svako od nas može biti optužen i na Kosovu za nas zbog ovoga nema ni životne ni pravne sigurnosti“, rekao je on.

Izvor:Tanjug

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');