Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Politika Raspada se vladajuća koalicija?
 
 

Raspada se vladajuća koalicija?

U Kragujevcu će danas, po svemu sudeći, biti raskinut koalicioni ugovor između URS-a i SPS-a. Sednice na temu revizije koalicionog sporazuma najavile obe strane.

 

Kragujevačkim socijalistima je, izgleda, dojadilo! Kako su i saopštili nakon iznenadnog napuštanja vanredne sednice Skupštine, ne pristaju na dalje ponižavanje i nametanje jednoumlja od strane URS-a, postrojavanje na gotovs, a naročito ne na omalovažavanje i kontinuiranu politiku protiv predsednika stranke i Vlade Srbije, Ivice Dačića.

Na to je usledila reakcija Saše Milenića, a sinoć i URS-a, koji je pozvao dojučerašnje koalicione partnere iz Gradskog odbora SPS-a u Kragujevcu “da se ne brukaju” i da podnesu ostavke što pre.

- To što su socijalisti svojevoljno istupili iz koalicije, ne znači da treba odmah da izgube i dostojanstvo. Ako moraju da poštuju naredbu svog partijskog šefa izdatu u Batočini, neka se u skladu sa njom i ponašaju i podnesu ostavke na sve funkcije u Skupštini grada Kragujevca, Gradskom veću, na direktorska mesta u javno – komunalnom sektoru i gradskim institucijama, na članstva u nadzornim odborima. Kragujevački URS očekuje takav potez socijalista, s obzirom na to da su u saopštenju objasnili neophodnost poštovanja sopstvenog partijskog integriteta – istakao je kragujevački URS u svom saopštenju.

Ovakvom stavu se pridružila i Kancelarija ZZŠ-URS (kako sebe zvanično naziva, mada je pravno gledano, sasvim nejasno šta predstavlja), u čije ime se javnosti još jednom obratio Saša Milenić. On je sinoć osetio potrebu da dodatno objasni situaciju, optuživši GO SPS da je samo preneo saopštenje iz Beograda.

- To se pre svega vidi po tome što saopštenje SPS-a proklamuje sledeći vrednosni poredak: „Manje je važno i opasno zloupotrebljavati državne organe za pritisak na lokalnu samoupravu od toga da se o tim zloupotrebama i pritiscima slobodno i javno govori“ – rekao je Milenić.

Predsednik Skupštine grada i potpredsednik Kancelarije ZZŠ-URS je ponovio da je SPS učinio “nepristojnu ponudu” gradonačelniku i zameniku predsednika URS, Veroljubu Stevanoviću, i skromno dodao:

- U delu gde se sva odgovornost za odluku SPS-a da napusti koaliciju svaljuje na moje političko delovanje, ja im se zahvaljujem u lično ime, uz opomenu da ja baš nemam toliki politički uticaj da bih rečenicama premeštao najveće političke partije sa jedne na drugu stranu.

U današnjoj izjavi Tanjugu, Milenić je izričit. Za njih (ZZŠ-URS), kaže on, SPS je u petak, 22. novembra napustio koaliciju:

- Činjenica da su odbornici Socijalističke partije Srbije u odsutnom trenutku napustili, ne samo skupštinsku većinu, nego se priključili akciji opozicije i izašli iz sale, govori da su oni defakto napustili koaliciju.

Predsednik Gradskog odbora SPS Zoran Prokić je, takođe, jasno nagovestio da je koalicija pred raskidom, istakavši da su socijalisti od predstavnika URS-a iz medija saznali da nisu više sa njima u koaliciji. Prokić je za danas najavio sednicu Gradskog odbora ove stranke, na kojoj će biti doneta odluka o daljim postupcima.

Milenić, međutim, tvrdi da nije sve izgubljeno. Prema njegovim rečima, odbrana lokalne samouprave od neprimerenih nasrtaja centralne vlasti iz Beograda prioritetni je zadatak od kojeg nema odustajanja. Na tom poslu, kako se izrazio, posustao je samo gradski odbor SPS-a, dok su ostale političke partije skupštinske većine verne svojoj dosadašnjoj politici:

- To znači da skupštinska većina nije ugrožena i da od 87 odbornika najmanje 50 stoji stabilno i da razloge za paniku prepoznajemo na drugoj strani, jer ni tri najveće stranke u zemlji ujedinjene protiv lokalne samouprave u Kragujevcu, uz sav instrumentarij državnog aparata, ne mogu da namaknu ni 40 odbornika u SG Kragujevca. Kragujevac je grad na kome će trend obaranja lokalnih samouprava po Srbiji biti zaustavljen i preokrenut državotvornim snagama Šumadije i pozitivnim privrednim trendovima koji ovde još uvek uspevaju. Nama u Šumadiji je lako jer mi drugog izbora nemamo nego da branimo svoju lokalnu samoupravu i razvoj svoga grada kao isključivo svoju tekovinu.

Milenić je takođe najavio da će Savet koalicije vladajuće većine na današnjem sastanku imati, kao glavnu tačku dnevnog reda, reviziju ugovora koalicionog sporazuma.

Socijalisti odlučili
Izvršni odbor GO SPS-a upravo je završio sednicu na kojoj su razmatrana aktuelna pitanja nastala kao posledica napuštanja sednice Skupštine grada, od strane odbornika SPS-PUPS-JS.
U saopštenju se navodi da je IO GO SPS jednoglasno odlučio da pruži podršku rukovodstvu u Kragujevcu “da istraju u aktivnostima koji proizilaze iz potrebe prekomponovanja lokalne vlasti i rešavanju niza najaktuelnijih gradskih problema”. Socijalisti ocenjuju napade na svog predsednika i premijera Ivicu Dačića, potpuno neprihvatljivim i smatraju ih kao izraz bespomoćnosti i političke paranoje samo radi očuvanja lokalne vlasti. Članovi IO GO SPS zaključili su da nema ostavki kadrova SPS, već strogo insistiraju da predlagači njihovih razrešenja moraju obezbediti donošenje odluka u skladu sa skupštinskom procedurom

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');