Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Politika Dinkić u policiji na saslušanju zbog Nacionalne štedionice
 
 

Dinkić u policiji na saslušanju zbog Nacionalne štedionice

Bivši ministar i lider URS-a Mlađan Dinkić pozvan je u policiju na saslušanje zbog preispitivanja zloupotreba u Nacionalnoj štedionici, potvrđeno je za "Blic" u MUP-u. Kako saznajemo, Dinkić je u zgradu ušao oko 11 sati i još se nalazi u MUP.

Dinkić je u Upravu kriminalističke policije pozvan u svojstvu građanina. Pored Dinkića, izjavu o ovom slučaju daće i Vladimir Ilić, član URS-a i Vesna Arsić, nekadašnja najbliža Dinkićeva saradnica u Ministarstvu finansija.

Vladimir Ilić, koji se trenutno nalazi u Azerbejdžanu, potvrdio je za "Blic" da je dobio poziv.

- Da, dobio sam poziv, u petak idem da dam izjavu u svojstvu građanina - rekao nam je kratko Ilić.

Još 2004. je Savet za borbu protiv korupcije usvojio izveštaj o Nacionalnoj štedionici u kojem je javnosti predočeno da je Vlada Srbije odgovorna za to što je nekoliko njenih istaknutih članova učestvovalo u osnivanju Nacionalne štedionice i kreiranju predstave da se radi o državnoj banci. Savet tvrdi da je tadašnji guverner Narodne banke Jugoslavije Mlađan Dinkić omogućio Nacionalnoj štedionici, privatnoj banci koju kontrolišu Vuk Hamović i Vojin Lazarević, da besplatno koristi opremu i poslovni prostor bivšeg ZOP-a i dodelio joj je bez konkursa isplatu velikog dela stare devizne štednje.

Kasnije se u javnosti tvrdilo i da je pojedincima omogućeno da se enormno obogate prodajom te banke grčkoj Eurobanci EFG.

U trenutku kada je Nacionalna štedionica osnovana, Dinkić je bio guverner, dok je Božidar Đelić bio ministar finansija, a kada je 2005. ona prodata Eurobanci EFG po višestruko većoj ceni u odnosu na kapital, Dinkić je bio ministar finansija.

Izvor:Blic

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži