Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Politika Štrahe: „Jedino rešenje je autonomija za Srbe na KiM“
 
 

Štrahe: „Jedino rešenje je autonomija za Srbe na KiM“

Lider opozicione Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe kritikovao je odluku prištinskih vlasti o zabrani ulaska srpskih političara na Kosovo i ocenio da je jedino rešenje autonomija za srpsku zajednicu.

„To je veoma čudna odluka. Srpskim zvaničnicima mora biti omogućeno da posete srpsko stanovništvo na Kosovu i da tamo učestvuju na manifestacijama sa svojim narodom. Takva zabrana je više nego sumnjiva i mora biti kritikovana”, rekao je Štrahe u izjavi Tanjugu.

Prema rečima lidera FPO, jedine partije koja je na prošlonedeljnim parlamentarnim izborima značajno uvećala broj birača i tako ojačala svoju treću poziciju na političkoj sceni Austrije, za srpsku manjinu na Kosovu neophodno je da ima najmanje autonomiju kako bi se očuvala njena prava.

„To do sada nije bio slučaj a važno je da se se međunarodnog nivoa omogući postizanje pravednog, a ne jednostranog rešenja“, smatra on.

Upitan šta misli o inicijativi Nemačke i Velike Britanije da se napredak u pregovoračkom procesu Srbije i EU uslovi Kosovom, Štrahe je odgovorio da bi Srbija trebalo da insistira na autonomiji za Srbe na Kosovu.

„To je osnovni preduslov, jer ako bi dobili autonomiju to bi za obe strane bio pravedan put. Mišljenja sam da bi trebalo iskoristiti primer Južnog Tirola“, objasnio je on.

Na pitanje da li očekuje da će pristupni pregovori EU sa Srbijom otpočeti najkasnije u januaru, Štrahe je ukazao da je „tako barem obećano“ i da to treba ispoštovati.

Izvor:Tanjug

 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');