Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Izložba grafika Dragane Bojić u Galeriji Mostovi Balkana
 
 

Izložba grafika Dragane Bojić u Galeriji Mostovi Balkana

U četvrtak 5. septembra u 20 časova otvara se izložba grafika Dragane Bojić koja je rođena u Kragujevcu a dugo godina već živi u Belgiji. Izložba će biti otvorena do 24. septembra. Dobrodošli u Gradsku galeriju "Mostovi Balkana".

 

Reminiscencija

Uspomene i zavičaj , sećanje i nostalgija, detinjstvo, rat, svetlost , tama...

Dragana Bojić slikom putuje kroz vreme i vodi nas na mesta koja su na nju ostavila najsnažniji utisak. Koristeći grafiku kao način vizuelnog prikazivanja, stvara serije slika različite tematike. Likovni opus podeljen je na tri celine: Serija slika Prozori i velovi, Serija Pejzaži iz sećanja i serija slika Sećanje na detinjstvo. Izražava sebe slobodnim korišćenjem linije, boje , teksture, oblika i prostora, baveći se u fazama nefiguracije umetničkog izraza, večitim temama, kao što je suprotstavljanje svetlosti i tame. U tehnici drvoreza svetlost i tama egzistiraju kao spontana i čulna veza unutrašnjih osećanja. Apstraktnim umetničkim jezikom uspeva da pomiri suprotnosti i pronađe finu liniju sklada i harmonije.

Prozori i velovi u apstraktnu sliku mirovanja unose optičku iluziju vibracije , pomeranja, deformacije. Podloga je prekrivena transparentnim slojevima boje, a svetlost kao simbol života i permanentnog rađanja postaje evidentna realnost kao i sama umetnost koja na podlozi grafičkog papira odražava njenu delikatnost i senzualnost stvarajući do beskraja nove tonove. Kolektivna psiholška reakcija na traumu prikazana je kroz subjektivni doživljaj i sećanje na dane bombardovanja.Ti dani obeleženi su lepljenjem traka po prozorima kako bi se sprečilo pucanje stakala usled detonacija, ili pak prizori polupanih stakala opustošenih kuća. Postavlja pravougaona tamna polja lišena narativa, i svoje grafike izvodi u sporom procesu na tradicionalan japanski način uz mnogobrojne slojeve boja i promenu položaja više ploča. Zatim crne prozore zamenjuje nova realnost, svetlost koja ostvaruje kontakt sa teksturom i pleni nežnošću i senzualnošću plave i oker boje.

Pažljivim posmatranjem uočava se postojanje velikog broja slojeva boje koji počinju od najtamnijeg do treperavo sedefasto plavog. Svoju emociju i subjektivizam iskazuje drugom serijom slika koja predstavlja pezaže. Pejzaži iz sećanja su grafike koje Dragana Bojić stvara spontano i u trenutku . Ovom procesu prethodi faza traganja za inspiracijom koju pronalazi u svojim sećanjima, a sećanja stvarju unapred određene skice. U ovom procesu nema ponavljanja, svaka slika je delo trenutka i umetničkog naboja koji nastaje u procesu štampanja grafike te je zato unikatna. Detinjstvo kao najsetnija memorija postalo je inspiracija za seriju slika Sećanja iz detinjstva. To je hronološki poslednja serija grafika koju stvara, a vezana je za posetu rodnom gradu Kragujevcu. Rađena je u kombinovanoj tehnici drvoreza, litografije i transfera sa fotografija iz tog perioda. Ove slike nosioci su svih sećanja uvijenih u nostalgičnu izmaglicu prošlosti.

Poput spomenara prikazuje sećanje na kuću , terasu, nežne uspomene iz detinjstva u ulici Lole Ribara, ispisana imena dece iz ulice, radosti i strahove. Kroz ove tri serije slika umetnica se kreće od apstrakcije ka figuraciji, otvara posmatraču prozor u prošlost i retrospektivu njenog života.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži