Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Jazz Monday, Francuski filmski karavan, koncert − El Jazzyra i Zlatna kulisa
 
 

Jazz Monday, Francuski filmski karavan, koncert − El Jazzyra i Zlatna kulisa

U ponedeljak, 12. marta, Kontakt galerija SKC-a, 22:00 Jazz Monday − Schimnik Schimnik su dva samoprozvana sonična monaha koji veruju da elektronika ne mora biti ogoljena od svojstva i suštine i korišćena samo u svrhu gibanja mase u tehno klubu. Njihova je namera da i u taj kontekst ubrizgaju čestice duhovnosti. Štimaju njihove synth-ove na 432 hz i vežbaju uz amaterske snimke crkvenih pesama sve dok sonična smeša nije taman onakava kakva treba da bude da bi svoj koncept izneli autentično i iskreno. Vasil Hadžigrudev (BG) − bass and synth Lav Kovač (RS) − drums and synth.

 

Utorak, 13. mart, Kontakt galerija SKC-a, 19:00 Francuski filmski karavan – ciklus Omaž Cezarima

U okviru meseca Frankofonije kragujevačka publika biće u prilici da vidi novi ciklus filmova pod nazivom Omaž Cezarima. U čast filmske nagrade Cezar, Francuski institut u Beogradu i SKC Kragujevac predstaviće u okviru programa Francuski filmski karavan četiri filma, dobitnika ove značajne filmske nagrade. Filmovi će biti prikazani u Kontakt galeriji SKC-a, u utorak i sredu, 13. i 14. marta 2018, u terminima od 19 i 21č.. Program Francuski filmski karavan se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Beogradu.

Ulaz za sve projekcije je besplatan www.institutfrancais.rs Cezar (César) je francuska nacionalna filmska nagrada. Nominacije vrši francuska Akademija umetnosti i filmskih tehnika, osnovana 1975. godine, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazivani tokom prethodne godine. Prva dodela Cezara održana je 1976.

U 19:00 Sizan (FRA, 2012, 94’)

Režija: Katel Kilevere Igraju: Sara Forestije, Fransoa Damjen, Adel Enel Dvadeset pet godina jedne krhke mlade žene (Sizan). Njen otac i mlađa sestra brinu za nju. Njihova porodična ljubav jača je od svega. Nakon majčine smrti, dve devojke je odgajio otac. Kada je napunila sedamnaest godina, Sizan je postala majka i njen otac i sestra čine sve kako bi joj pomogli. Sizan se potom zaljubljuje u delinkventa Žilijena. Ona napušta svoju porodicu kako bi pošla za njim u Marsej i završava u zatvoru. Kada biva oslobođena, ona saznaje da je njen sin poslat u hraniteljsku porodicu…

U 21:00 Serafina (FRA, 2008, 126’)

Režija: Marten Provo Igraju: Jolanda Moro, Ulrih Tukur, An Benen, Fransoaz Lebren Godine 1912, poznati nemački kolekcionar Vilhelm Ude iznajmljuje stan u Senlisu kako bi pisao i odmorio se od svog pariskog života. Unajmljuje kućnu pomoćnicu, četrdesetosmogodišnju Serafinu. Nešto kasnije, u komšiluku vidi malu drvenu sliku i biva iznenađen kada saznaje da je autor Serafina. Tada nastaje veoma snažna veza između bogatog kolekcionara i vizionarske kućne pomoćnice.

Sreda, 14. mart, Kontakt galerija SKC-a, od 19:00 Francuski filmski karavan – ciklus Omaž Cezarima

U 19:00 Kapetan Konan (FRA, 1995, 133’)

Režija: Bertran Tavernije Igraju: Filip Toreton, Samiel le Bian Na Balkanu 1918, postaje sve jasnije da saveznici pobeđuju. Konanov trud nije uzaludan: ubivši jednog čoveka, uspeva da unese strah u svet hiljada drugih. Nakon što je rat završen, ovi ljudi moraju da izbrišu sećanja o ubistvima. Problem je u tome što duša ratnika ne može da se navikne na uzbuđenja koja nosi borba.

U 21:00 Kamij Klodel (FRA, 1987, 170’)

Režija: Bruno Nuiten Igraju: Izabel Ađani, Žerar Depardje Kamij Klodel posvećuje dane i noći svojoj strasti, skulpturi. Imajući podršku oca i brata Pola, ona sanja o ulasku u atelje Ogista Rodena. Pošto je pokazala svoj talenat i odlučnost da sarađuje sa njim, biva angažovana kao učenik i brzo se zaljubljuje u mentora, postaje njegova muza i oživljava svoju izumrlu maštu.

U četvrtak, 15. marta, Kontakt galerija SKC-a, 22:00 Koncert − El Jazzyra

Niški sastav El Jazzyra nastupa u četvrtak. 15. marta u Kontakt galeriji SKC-a i ovim koncertom se obeležava početak četvrtog po redu pozorišnog festivala − Zlatne kulise. El Jazzyra već dugi niz godina čini osnovu scene pojedinih niških klubova, a njihov prepoznatljiv zvuk ih uspešno vodi na turneje u zemlje regiona, ali i na angažmane širom sveta. Pošlo im je za rukom da spoje na prvi pogled nekompatibilne žanrove – deep house sa jazz-om, d’n’b-om i funk-om. Najčešće bend radi kao petorka uz live saksofon i perkusije, ali po potrebi se uključuje i vokal kao i drugi instrumentalisti. To je upravo i jedna od velikih prednosti benda, stilska raznolikost kako u pogledu muzike, tako i u pogledu uticaja muzičara koji su trenutno na bini. U suštini, El Jazzyra nikada ne zvuči isto. Sastav je svoju prvu punu afirmaciju doživeo na Nisville Jazz Festivalu i sličnim festivalima, ali i u Beogradu u klubovima kao što su Mladost, Tube, Brankow, Soho, Play, Bitef Art, Supermarket i mnogim drugim širom Srbije… Pored čestih nastupa u zemljama regiona (Bugarska, Makedonija, Crna Gora), El Jazzyra je postala rezident bend jednog od najvećih svetskih lanaca klubova Puro, sa kojim i danas ima odličnu saradnju. U okviru te saradnje, bend je svirao na više ekskluzivnih žurki i to u Dubaiju, Pizi, Tivtu, na Majorci…

Četvrtak, 15-18. mart, Sala PMF-a, 18:00 i 21:00 IV Festival amaterskih pozorišta Zlatna kulisa

Studentski kulturni centar Kragujevac i ove godine je organizator Festivala amaterskih pozorišta Zlatna kulisa, četvrtog po redu. Na repertoaru se našlo 7 takmičarskih i 1 revijalna predstava, koja će se igrati u čast nagrađenih.

Predstave će se igrati u terminima od 18č i 21č. Odluku o najboljima donosiće, kao i svake godine do sada, dva žirija - Stručni žiri, ove godine u sastavu: Dubravka Brkić, glumica Pozorišta za decu, Kragujevac, Andrija Kuzmanović, pozorišni i filmski glumac, i Miroslav Petrović, glumac; i Žiri učesnika, sastavljen od članova ansambala učesnika festivala.

This content has been locked. You can no longer post any comment.