Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Vremeplov: Rođen Đura Jakšić
 
 

Vremeplov: Rođen Đura Jakšić

Na današnji dan 1832. godine rođen je srpski pisac i slikar Đura Jakšić, najizrazitiji predstavnik romantizma u srpskoj književnosti i jedan od najdarovitijih srpskih slikara 19. veka. Pisao je lirsku, rodoljubivu, satiričnu, socijalnu i epsku poeziju. Slikarstvo je učio u Segedinu, Temišvaru, Pešti, Bečkereku (sada Zrenjanin), Beču i Minhenu. Potom je bio učitelj i predavao je crtanje u Kragujevcu, Požarevcu i Jagodini.

 

Po prirodi je bio nemirna i buntovna ličnost pa je često napuštao službe ali je i otpuštan. Pisao je s romantičarskim patosom pesme o slobodi i stihovane lirske ispovesti. Njegove pesme "Na Liparu", "Ponoć", "Mila", "Padajte braćo", "Otadžbina", "Ja sam stena", "Noć u Gornjaku" spadaju u vrh srpske romantičarske poezije. Napisao je drame u stihovima "Seoba Srbalja", "Jelisaveta, kneginja crnogorska" i "Stanoje Glavaš" kao i oko 40 pripovedaka.

Kuća Đure Jakšića u Kragujevcu i dalje loša slika grada. Na pitanje jednog inostranog volontera, koji gostuje u Kragujevcu na Međunarodnom kampu mladih, čija je ovo kuća lokalni vodič Google kompanije Stefan Svičević odgovorio da je kuća jednog najpoznatijeg predstavnika romantizma u srpskoj književnosti i jednog od najdarovitijih srpskih slikara 19. veka. Reakcija volontera je bila iznenađujuća, ali vrlo realna: Zašto da ostane ovakva?

foto: ritamgrada.rs


 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži