Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Izložba crteža pod nazivom "Mikrokosmos na mom stolu" Đurđe Sivački
 
 

Izložba crteža pod nazivom "Mikrokosmos na mom stolu" Đurđe Sivački

U četvrtak 27. jula u 20 sati biće otvorena izložba crteža pod nazivom "Mikrokosmos na mom stolu" Đurđe Sivački iz Beograda u Gradskoj galeriji "Mostovo Balkana" Izložba će trajati do 15. avgusta.

 

Moje umetničko interesovanje usmereno je ka predstavama enterijera, konkretno ateljea. Enterijer kao takav predstavlja zatvoren, intiman, uglavnom tih prostor; prostor odvojen od spoljašnjeg sveta grada, društva i užurbanosti. On je slika duboko ukorenjena u čoveku, njegovo prvo gnezdo, njegov prvi kosmos. Iako je odsustvo čoveka na mojim slikama i crtežima snažno obeleženo njegovim prethodnim prisustvom, prostori predstavljeni na njima nisu potčinjeni čoveku. To su prostori koji postoje za sebe, ne korespondirajući sa onim izvan.

Sve počinje dugom i istrajnom percepcijom ovih prostora, pri čemu dolazi do delimičnog odricanja od čistog realističnog prikaza. Dinamični odnosi horizontala, vertikala i dijagonala, kao i raznovrsni rakursi posmatranja, sa emotivno-ekspresijskog stanovišta sugerišu na specifična raspoloženja, i otvaraju se pred posmatračem da na svoj način pročita ovu imaginativnu percepciju enterijera kao istovremeno mikro i makrokosmosa. Radovi predstavljeni na ovoj izložbi predstavljaju imaginativnu razradu koja je , pošavši od viđenog (segmenata enterijera ateljea, starih slikarskih radnih površina, stolova, paleta, podova..), došla do jednog od svojih mogućih ishoda.

Površine bogate različitim bojama i oblicima, koji su se logikom slučajnosti polako taložili, preklapali, stvarali su time inspirativno polazište za niz dinamičnih kompozicija, kao rezultat doživljenog iskustva, načina saznavanja sveta i njegovog odgovora na svet. Prisutan je konglomerat različitih organskih oblika, koji svojom raznovrsnošću, promenljivošću i neizvesnošću ukazuju na kretanje i pulsiranje svojstveno životu samom.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži