Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Gibaro de Puerto Rico ‒ susret folklornih ansambala
 
 

Gibaro de Puerto Rico ‒ susret folklornih ansambala

Studentski kulturni centar Kragujevac ugostiće jedinstveni foklorni ansambl GIBARO DE PUERTO RICO na zajedničkom koncertu folklora sa Akademskim folklornim ansamblom Svetozar Marković. Koncert će se održati u petak 21. jula, u 20:30h, na Đačkom trgu. U susretu tradicija u kultura dveju zemalja, Akademski folklorni ansambl Svetozar Marjković Studentskog kulturnog centra predstaviće raskoš naše narodne igre, dok Gibaro de Puerto Rico donosi magični ritam i zavodljive pokrete folklornih igara svoje zemlje.

 

GIBARO DE PUERTO RICO je folklorni ansambl sa tradicijom dugom 44 godine. Osnovan je 1973. godine na inicijativu čuvene portorikanske koreografkinje i plesača Marije Tereze Mirande i dr Franciska Lopeza Kruza, vrsnog poznavaoca portorikanske muzike i folklora. Ansambl ima zvaničnu podršku svih značajnih institucija kulture i obrazovanja Portorika – Instituta za kulturu, Ministarstva za obrazovanje i Turističke organizacije Portorika. Direktor grupe danas je dr Erik M. Gonzales, i zajedno sa članovima grupe zaslužan je za kreiranje koreografija i scenskog identiteta ansambla.

U cilju što boljeg očuvanja i predstavljanja portorikanskog folklora i autentičnih formi kulturng nasleđa Portorika, ansambl neguje i istraživački rad, kako kroz literaturu i istorijska istraživanja, tako i kroz rad na terenu. Svako od predstavljanja ovog ansambla je svakako više od samog scenskog nastupa, svaki nastup je, zapravo, slavljenje i afirmisanje portorikanske kulture i tradicjie. Danas je Gibaro de Puerto Rico jedan od najznačajnijih ambasadora muzičke tradicije Portorika širom sveta.

Ansambl se u svom promovisanju tradicionalnog i kulturnog nasleđa Portorika vodi maksimom: Proživeti, poznavati sebe, biti oduševljen ritmom koji nam teče kroz vene, osetiti ukus našeg šećera, kafe i duvana, sve što se izrazito suprotstavlja svakodnevnom pritisku savremenog društva. Svrha Gibaro de Puerto Rico je promovisanje, očuvanje i zaštita folklornog nasleđa Portorika kroz izvođenje narodnih igara, tradicionalne muzike i kroz umetničko uobličavanje svakodnevnih običaja Portorika.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži