Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Kultura Izložba crteža Antanasija Punoševca po nazivom "Lica"
 
 

Izložba crteža Antanasija Punoševca po nazivom "Lica"

Otvaranje izložbe crteža Antanasija Punoševca po nazivom "Lica" zakazano je za četvrtak 06. jul u 20 sati u Gradskoj galeriji "Mostovi Balkana". Izložba će trajati do 25. jula.

 

Od kada pratimo razvoj ljudske civilizacije, antropologija lica ima nezaobilazan uticaj u svim segmentima života. Lice predstavlja univerzalni prostor na kome su sabrani sadržaji kolektivnog nesvesnog i svih onih veza koje postoje u ljudskoj vrsti od postanka prvog čoveka.

Ono funkcioniše kao arhetipska forma sačinjena od vekovima akumuliranog saznanja o čoveku i načinima njegovog bivstvovanja. Sve što je osnova ljudskog postojanja sa njegovim fizičkim i duhovnim manifestacijama upisano je u konstrukciju lika. Upravo zbog toga osećanje empatije i spoznaje ne vezujemo uslovno za poznavanje persone. Ta opštost ljudskog lika nam omogućava da naša percepcija prevaziđe različitosti po pitanju rasa, nacionalnosti, vremenskih ograničenja i da, uprkos nepostojanju nekad ni fizičke blizine, možemo da spoznamo prirodu jednog ljudskog bića. Gledajući svakodnevno bezbroj nepoznatih ili poznatih lica ne prestajemo da postavljamo pitanja, da pretpostavljamo šta se nalazi iza svih tih slojeva vidljivog i šta je uopšte uzrok naše potrebe za uvek daljim kretanjem u dubinu lica.

Šta je to u licu jedne nepoznate osobe što bez naše namere počinje da nas navodi na razmišljanje i budi najrazličitija osećanja? Da li je to ono lično traganje? Možda mi tu samo prepoznajemo sebe i sopstvene potrebe, a možda je uzrok i univerzalna drama ljudskog postojanja koja ne proizilazi iz konkretnih životnih situacija date osobe. Ljudsko lice ovako počinjemo da posmatramo ne samo kao najvažniji deo fizionomije na kojoj se ispoljavaju odlike vrste – ono postaje i prostor mnogo složenije građe i uloge. Lice postaje prostor ispoljavanja sve one drame u čoveku. Ono nam može govoriti o priči staroj vekovima, može probuditi sećanja koja uopšte i nisu naša, ali koja mi kao duhovna bića, svesna ili ne postojanja kolektivne istorije svih ljudi , možemo uvek iznova da proživljavamo. Upravo ta univerzalna empatija jeste i ono što ja želim da otkrijem u licima koja predstavljam i da je učinim vidljivom i dostupnom posmatraču spremnom da uroni u prostore trajnije od prolaznog trenutka sadašnjosti.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži