Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika Poslednji dan za žalbu
 
 

Poslednji dan za žalbu

mladic-newRok za podnošenje žalbe na rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu ističe danas. Mladićev advokat Miloš Šaljić najavio je da će žalbu uložiti poslednjeg dana i da će je sudu najverovatnije poslati poštom.

Ističe rok za podnošenje žalbe na rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu. Mladićev advokat Miloš Šaljić najavio je da će žalbu na to rešenje uložiti poslednjeg dana i da će je sudu poslati najverovatnije poštom.  Pošto žalba stigne u sud, o njoj će odlučivati krivično vanpretresno veće od troje sudija, koje u roku od tri dana treba da donese odluku.

Lekarska komisija utvrdila je da je Mladić sposoban da prati suđenje. Lekari su rekli da on ima psihoorganski sindrom, što podrazumeva gubitak spoznaje i nesposobnost pamćenja, ali su zaključili da to ne ometa sudski proces.

Porodica, međutim, smatra da je Mladićevo stanje loše i da neko ko ima gubitak spoznajne sposobnosti i sposobnosti pamćenja ne može da prati sudski postupak. Mladićeva porodica pozvala je haške eksperte da dođu i uvere se u zdravstveno stanje Ratka Mladića.

I Mladićev advokat Miloš Šaljić rekao je da je zdravstveno stanje njegovog klijenta "alarmantno", da mu na pamet padaju "morbidne ideje" i da sa njim nije moguće raspravljati o odbrani u Haškom tribunalu.

Prema Šaljićevim rečima, Mladić neprestano govori o smrti kćerke i traži da mu donesu sanduk sa lešom, ako mu ne dozvole da poseti njen grob.

Mladić u pritvorskoj jedinici čeka pravosnažnost rešenja, kojim je istražni sudija konstatovao da su ispunjeni uslovi za njegovo izručenje

Život u pritvorskoj jedinici

Po dolasku u Hag, Mladić će biti smešten u za sada nepoznatom delu pritvora i očekuje se da će u počektu biti izolovan od ostalih haških pritvorenika, javlja reporter RTS-a iz Haga.

Mladić će odmah biti podrvrgnut pregledima, a ukoliko se pokaže potreba, dobiće intenzivnu lekarsku negu u okviru pritvora.

Tek nakon nekoliko dana, Mladić će se pridružiti ostalim pritvorenicima i, ako to bude moguće, počeće da vodi život u okviru pritvorske jedinice.

Pravila nalažu da se on pojavi pred sudijom u najkraćem mogućem roku, kako bi se izjasnio o krivici, osim ukoliko njegovo zdravstveno stanje to onemogući.

Izvor: RTS

This content has been locked. You can no longer post any comment.