Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika Svaka druga zgrada bez zaštite od požara
 
 

Svaka druga zgrada bez zaštite od požara

kraljevo-pozar-u-zgradi-skupstine-grada-foto-s-trifunovic_fKRALJEVO - Zastarele instalacije na koje je bio priključen veliki broj potrošača uzrok su požara koji je izbio na trećem spratu Skupštine grada Kraljeva i uništio nekoliko kancelarija, ali i brojnu dokumentaciju u više službi. Ovo, inače, nije prvi veliki požar u javnim ustanovama u Kraljevu, pošto je ranije izgoreo studio TV Kraljevo u Domu društvenih organizacija. Stručnjaci upozoravaju da polovina starijih objekata, u kojima su čak i važne institucije, ima loše i neodgovarajuće instalacije.Da sticajem srećnih okolnosti vatrogasno vozilo, koje je bilo na dopuni rezervoara, u tom trenutku nije bilo s ekipom na nepun minut od zgrade Skupštine posledice su mogle da budu katastrofalne, jer je vatra pretila da zahvati i četvrti nadzidani sprat sa drvenom konstrukcijom i brojnim kancelarijama prepunih dokumentacije, ali i da se proširi na ostale kancelarije na trećem spratu. Kada je vatra primećena, dobro je regovala i bezbednosna služba, pa je zgrada evakuisana za nekoliko minuta, te u požaru niko nije povređen.

Požar u gradskom parlamentu pokazao je da je centar Kraljeva prava vatrena klopka. Većina zgrada ima loše instalacije, protivpožarne opreme nema, a vatrogasci upozoravaju da je prilaz nekim zgradama gotovo nemoguć. Kako kaže inženjer Milun Jovetić, svaki drugi stariji objekat ne zadovoljava standarde kad su instalacije u pitanju.

- Nekadašnji monofazni vodovi, posebno u starim zgradama i kućama, nisu projektovani za više od tri kilovata. Ljudi greše pa kupujući dobre produžne kablove koji trpe i veća opterećenja misle da su se obezbedili, zaboravljajući da im se vod u zidu usijava. A ti vodovi često su u plastici, prolaze kroz drvene oplate. I onda ne plane produžni kabl, nego plane u zidu. Ne može na jednu utičnicu klima-uređaj, kompjuter i TV - kaže on.

Vatrogasci kažu da im je prilaz kamionima pojedinim zgradama onemogućen.

- Sticaj okolnosti je hteo da je naša ekipa ka Skupštini grada dolazila Ulicom cara Dušana i da smo ušli kroz prolaz sa te strane. Da smo dolazili iz centrale, morali bismo da pravimo krug po okolnim ulicama, jer posle rekonstrukcije nemamo prilaz iz Ulice cara Lazara. Sličnih situacija imamo na mnogim mestima u gradu, gde postoje blokeri osigurani katancima za koje imamo ključeve. Muka je što su ti katanci onesposobljeni, pa se može desiti da vatrogasci dođu na lice mesta, a onda mogu samo da gledaju kako na nekoliko desetina metara gori zgrada - kaže Milanko Obrenović, komandir kraljevačkog Odeljenja za vanredne situacije i protivpožarnu zaštitu MUP Srbije. On navodi da takvih blokera ima čak i ispred potpuno novih zgrada.

- Želja grada da obezbedi što više parking mesta napravila je drugi veliki problem. Parkiranje sa obe strane jednosmernih ulica dovodi do toga da je dovoljno da se samo jedno vozilo malo popreči i da naši kamioni ne mogu da prođu. Imamo višespratnice koje možemo da gasimo ako ustreba i sa platformom koja doseže do sedmog sprata. Muka je što iza tih zgrada nema mesta da parkiramo „fiću”, a ne platformu koja zahteva ogroman prostor - kaže prvi vatrogasac Kraljeva. Obrenović navodi i da su morali da gase požar u Skupštini vodom koja je kroz celu zgradu dopremana oz vatrogasnih vozila, jer nisu bili sigurni da li su hidranti ispravni.

- To je veliki problem u mnogim zgradama. Ne mora da ima crevo u hidrantu, ali je važno da u ventilu ima vode, mi uvek imamo dovoljno creva da se priljučimo. Zato je mnogo važno da ta hidrantska mreža, posebno u višespratnicama, gde naše platforme ne mogu spolja da dospeju, budu ispravne, a to nažalost u mnogo slučajeva nije tako. Kao što uostalom ne samo mi nego i kolege iz drugih gradova zatičemo zakrčene protivpožarne stepenice. Zakon mora da bude izričitiji, a kazne drastičnije. Onda nam se neće dešavati da zgrade plamte zbog gluposti - kaže načelnik kraljevačkih vatrogasaca.

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Blic

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži