Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Hronika In Memoriam Zoran Petrović (1954-2018)
 
 

In Memoriam Zoran Petrović (1954-2018)

Književnik Zoran Petrović preminuo u 64. godini, dana 25.02.2018. godine. Komemoracija će biti održana u sredu 28.02. sa početkom u 12.00 časova u Galeriji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu.

 

Zoran Petrović će biti sahranjen u sredu 28.02. u 14.00 časova na Varoškom groblju. Biografija: Zoran Petrović je svoju profesionalnu karijeru započeo kao organizator kulturnih manifestacja u Spomen–parku „Kragujevački oktobar“, još davne 1978. godine. U izdavačku kuću „Svetlost“ prelazi 1985. godine, gde je radio kao urednik izdanja knjiga i drugih publikacija. Nakon razdvajanja ove izdavačke kuće na „Svetlost“ i „Novu Svetlost“, u dva mandata bio je direktor izdavačkog preduzeća „Nova Svetlost“. Sa tog radnog mesta 2000. godine prelazi na mesto direktora Teatra „Joakim Vujić“ u Kragujevcu, na toj funkciji bio je do 2005. godine.

U Spomen-park vraća se 2006. godine, gde je uneo značajne novine kao urednik izdavačke delatnosti i organizator kulturnih manifestacija. Zoran Petrović bio je uspešan književnik: više od deset knjiga pesama, zbirke pripovedaka i četiri romana, od kojih je njegov prvenac „Kamen blizanac“ ušao u najuži izbor za NIN-ovu nagradu 2010. godine, a za isto delo dobio je nagradu „Miloš Crnjanski“ 2011. godine. Prošle godine dodeljena mu je Đurđevdanska nagrada grada Kragujevca za knjigu pesama „Nedostajući sebi“.

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži