Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad mladih U susret Svetskom danu zdravlja
 
 

U susret Svetskom danu zdravlja

Omladina JAZAS-a Kragujevac, IFMSA Kragujevac i Cross ball box, povodom predstojećeg Svetskog dana zdravlja u četvrtak, 06. aprila, organizuju niz aktivnosti koje za cilj imaju promociju zdravlja i preventivnog ponašanja. Svetski dan zdravlja obeležava se 7. aprila, a ove godine posvećen je depresiji, koja je u porastu.

 

Moto ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana zdravlja je „Depresija – Hajde da razgovaramo“. Depresiju karakteriše više simptoma, među kojima su gubitak energije, promena apetita, poremećaj sna, anksioznost, manjak koncentracije, osećanje bezvrednosti, krivice, beznađa, ponekad i misli o samoubistvu. Cilj ovogodišnje kampanje je da se poveća broj ljudi koji će potražiti pomoć, a istraživanja pokazuju da depresija najčešće pogađa adoslecsente, mlade odrasle osobe, žene u reproduktivnom zdravlju, posebno posle porođaja i stara lica.

Depresiju možemo prevenirati na različite načine, zato smo ovaj dan posvetili mladima, promociji sporta i zdravih stilova života. Obezbedili smo kondome koje će naši volonteri, pored besplatnih saveta, deliti. Takođe, posetioci će imati priliku da izmere BMI (Body mass index) i dobiju savete studenata medicine i nutricioniste.

Četvrtak, 06. april: 16:00h - merenje BMI i saveti o zdravim stilovima života 17:00h - trening.