Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad mladih „INTERAKTIV“ U AKCIJI
 
 

„INTERAKTIV“ U AKCIJI

Novo lice parkića ​

Prostor od nekadašnje karting staze do košarkaškog igrališta biće sređen, zahvaljujući udruženju mladih Kragujevčana.

Stara karting staza biće pretvorena u poligon za edukaciju mališana o bezbednosti u saobraćaju, mali park krasiće nove sprave za igru, a biće uređeno i košarkaško igralište Već na sam pomen da će karting staza za nekoliko meseci ponovo biti u funkciji pojedinim žiteljima Vašarišta skočio je prošle nedelje pritisak. Iako je poligon koji se nalazi tik uz zatvoreni bazen, godinama devastiran, uspomene na nesnosnu buku koju su malene, ali vrlo glasne trkačke mašine prizvodile, još uvek su izgleda vrlo žive. Razloga za brigu, međutim, nema. Istina je da će ovaj zapušten prostor biti konačno uređen, ali ne za vožnju kartinga, već bicikala, rolera i trotineta.

Na ideju sa se nekadašnja karting staza sredi i pretvori u poligon na kome će kragujevački mališani imati priliku da nauče kako da se na pravilan način ponašaju u saobraćaju došli su članovi Udruženja za društveni razvoj mladih „Interaktiv“. Sređivanje poligona je samo deo projekta sa kojim su aplicirali kod dva ministarstva.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture odobrilo nam je 900.000 dinara za ovaj projekt, a očekujemo još milion i po dinara od Ministarstva omladine i sporta. Ideja nam je da praktično reaktiviramo čitav potez od nekadašnje karting staze do košarkaškog igrališta.

Grad je podržao našu inicijativu i uključiće se u njegovu realizaciju, kaže Branko Ratković, predsednik udruženja „Intereaktiv“. U prvoj fazi projekta biće uređen „kolovoz“ poligona, kao i urušeni mostić. Naredni korak je iscrtavanje „ulica“, a zatim postavljenje saobraćajne signalizacije. - Namera nam je da svuda oko staze budu postavljene i info table zahvaljujući kojima će deca moći da nauče značenje saobaćajnih znakova.

Cilj čitave ideje je osposobljavanje dece i mladih za bezbedno učešće u saobraćaju. Plan nam je da tokom četiri vikenda u septembru i oktobru organizujemo i nekoliko edukacija o bezbednosti u saobraćaju. Poligon će nadalje biti otvoren i za druga udruženja koja su voljna da organizuju različite aktivnosti za osnovce i srednjoškolce namenjene prevenciji saobraćajnih nezgoda i edukaciji o bezbednom ponašanju u saobraćaju, objašnjava naš sagovornik. Osim uređenja poligona, udruženje „Interaktiv“ ima nameru da sredi i košarkaški teren u Velikom parku, ali i prostor nekadašnjeg dečijeg parkića. - „Frikom“ je obećao da će postaviti nove table. Grad će ili iz budžeta, ili pronaleženjem sponzora, pomoći postavljenje novih sedišta na tribinama.

Planirali smo i da očistimo i ofarbamo cevi u malom parku koje služe za igru i da postavimo nove ljuljaške, klackalice, penjalice i klupe, priča dalje predesednik udruženja „Interaktiv“.

Udruženje „Interaktiv“ osnovano je 2012. godine podržavajući ciljeve ovdašnje Kancelarije za mlade – promociju aktivizma i volonterizma, uključivanje mladih u društvene tokove i ohrabrivanje da preuzmu aktivnu ulogu u lokalnoj sredini. Samo godinu dana kasnije postali su resurs centar za Šumadiju, namenjen razvoju programa podrške omladinskim udruženjima. Zahvaljujući „Interaktivu“, u gradu i okolini je formirano još nekoliko omladinskih udruženja. Predstavljaju i kontekt centar „Mladih istraživača Srbije“, te kod njih zainteresovani mogu da se informišu o volonterskim kampovima širom sveta. I sami su zaslužni za dovođenje mladih volontera iz sveta u grad na Lepenici pošto su do sada organizovali nekoliko kampova. Iako ih u Velikom parku čeka naporan posao, od još jednog koji su započeli lane neće odustati. U pitanju je sređivanje Etno muzeja u Drači.

Prošle godine smo sredili sam muzej, ovoga leta planiramo da uredimo dvorište i pomoćne objekte, kaže Ratković. Udruženje „Interaktiv“ aktivno je uključeno i u izradu novog Lokalnog akcionog plana za mlade, a uvek je otvoreno za prihvatanje novih ideja i inicijativa mladih Kragujevčana koji žele da im se pridruže. Sve informacije o njihovim aktivnostima mogu se naći na Fejsbuk stranici Udruženja za društveni razvoj mladih „Interaktiv“ Kragujevac i sajtu interaktiv.org.rs koji je u fazi razvoja.