Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Problemi solitera "Y"
 
 

Problemi solitera "Y"

ipsilonSkupština stanara jedne od najpoznatijih kragujevačkih zgrada, solitera "Ipsilon", već gotovo deset godina pokušava da uknjiži ovu građevinu. Tehnička greška, nemar ili loša namera, tek papiri kažu da poslednja tri sprata Solitera "Ipsilon" ne postoje. Umesto projektovanih i sagrađenih 17 spratova, u upotrebnoj dozvoli izdatoj pre više od 30 godina stoji da ova zgrada ima tri sprata manje. Ni lift u kome je ponuđeno 16 spratova, ni ulazak u svaki od 98 stanova nisu uticali na zapažanje članova komisije.

Upravo taj dokument stopirao je uknjižbu jednog od najpoznatijih kragujevačkih solitera.

"Oni su se uhvatili za papire koji su rađeni posle glavnog projekta koji sam govori da se soliter "Ipsilon" gradi sa 16 spratova i sa kvadraturom za koju je kroz dokumentaciju ustanovljeno da je kompletna suma za uređenje građevinskog zemljišta isplaćena, čak i preplaćena za nekih 120 kvadrata", kaže Borislav Glamoček, član Skupštine stanara solitera "Y".

Na poslednja dva sprata i potkrovlju ukupno je 14 stanova. Vlasnica jednog od njih Milena Radosavljević u ovoj zgradi živi deset godina.

"Ako hoću kredit neki da uzmem, ne mogu hipoteku da stavim na stan. Ako hoću da ga prodam, svak će me pitati da li je stan uknjižen, jer to je vrlo važno za sve koji kupuju stanove. I za mene je bilo važno kad sam kupovala stan, ali nije bio uknjižen i, eto, silom prilika je tako", rekla je Milena Radosavljević.

Stanari koji su pre deset godina podneli zahtev za uknjižbu kažu da i pored dokumentacije u kojoj se jasno vidi da se broj sagrađenih kvadrata poklapa sa kvadraturom koja figurira u spornim dokumentima, ali i ponovljenog tehničkog prijema zgrade, od nadležne uprave ne dobijaju odgovor.

"Mi nemamo ništa od njih konkretno. Mi smo čak tražili da nam odgovore negativno, ali odgovora nema. Zašto nam ne odgovore negativno? Iz prostog razloga jer nema osnova za negativan odgovor. A zašto nam ne odgovaraju pozitivno, e taj odgovor ćete morati da potražite u opštini", dodaje Glamoček.

U Gradskoj upravi za prostorno planiranje, međutim, tvrde da greška ne može da bude ispravljena sve dok stanari ne dostave dokaz da je plaćeno uređenje građevinskog zemljišta za čitavu zgradu.

"Pošto ne možemo da izađemo na kraj, a evidentno imamo zgradu sa prizemljem i 16 spratova, obratili smo se Gradskom veću koje je spremno da nam pomogne i angažovalo je Upravu za imovinu i Preduzeće za izgradnju grada da se nađe dokumentacija, da se nađe taj dokaz i da se završi taj predmet kako bismo mogli da izmenimo rešenje", kaže Bojana Divac iz Uprave za prostorno planiranje.

Vlasnici stanova u soliteru "Ipsilon" se, međutim, sa ovakvim odgovorom ne slažu. Tvrde da je zakon na njihovoj strani i poručuju da će pravdu uskoro potražiti na sudu.

Izvor: B92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži