Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Obeležava se godišnjica Univerziteta
 
 

Obeležava se godišnjica Univerziteta

univerzitetUniverzitet u Kragujevcu danas obeležava 36. godina od osnivanja. Proslava Dana Univerziteta, održaće se u zgradi Rektorata, sa početkom u 16 časova. Tim povodom u univerzitetskoj galeriji biće otvorena izložba "Novi vizuelni identitet Univerziteta u Kragujevcu", autora profesora Vidana Papića. Prema podacima, Univerzitet u Kragujevcu osnovan je 21. maja 1976. godine.

U prvoj polovini XIX veka 1838. godine u Kragujevcu je osnovan “Licej”, prva najviša obrazovna institucija u Srbiji i od tada kreću koreni visokog obrazovanja u Kragujevcu.

Tokom ranih šezdesetih godina u Kragujevcu osnovani su i prvi fakulteti, među njima su Mašinski i Ekonomski fakultet kao odeljenja Beogradskog Univerziteta, dok se početkom sedamdesetih i Pravni i Prirodno-matematički fakultet.

U svom sastvavu Univerzitet u  Kragujevcu danas  ima 11 fakulteta i dva instituta u Kragujevcu, Čačku, Kraljevu, Užicu i Jagodini.

Izvor: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži