Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Prekinuta blokada zgrade Šumadijskog okruga
 
 

Prekinuta blokada zgrade Šumadijskog okruga

zgarada sum okrRadnici kragujevačkog Centra za strna žita prekinuli su štrajk, pošto se Ministarstvo prosvete i nauke saglasilo sa protokolom o izlasku iz krize te naučne ustanove. Dogovoreno je da Ministarstvo izmiri dugove Centra i pomogne njegov opstanak. Predviđeno je da, do 25. maja, zajednička komisija Ministarstva, Centra i Grada Kragujevca izradi elaborat kojim bi bila precizirana budućnost te institucije u okviru istraživanja i razvoja sorti strnih žita.

Elaboratom će biti definisan i odnos Centra i lokalne samouprave, kao i načini za njegovo finansiranje na osnovu usluga koje bi pružao drugim institucijama.

Protokol o rešavanju problema Centra za strna žita

Predstavnici Ministarstva prosvete i nauke, Centra za strna žita d.o.o. Kragujevac, Samostalnog sindikata zaposlenih u Centru za strna žita d.o.o. Kragujevac i Grada Kragujevaca potpisali su protokol s ciljem da se reše problemi nastali u poslovanju Centra za strna žita d.o.o. Kragujevac, stoji u Saopštenju Ministarstva prosvete i nauke.

Protokol su potpisali državni sekretar Ministarstva prosvete i nauke prof. dr Radivoje Mitrović, direktor Centra za strna žita Kragujevac Živomir Vučković, predstavnik Samostalnog sindikata Blagoje Kovačević i Grada Kragujevca dr Snežana Živanović Katić.

Potpisnici protokola zaključili su da je neophodno usaglasiti pitanja trajnog i održivog funkcionisanja Centra, i u sistemu istraživanja i razvoja na nivou Republike u oblasti proučavanja sorti strnih žita, unapređenja i proizvodnji sorti strnih žita i drugih ratarskih kultura, i u odnosu na potrebe lokalne samouprave.

U zajedničkoj komisiji za izradu elaborata biće stručnjaci iz oblasti istraživanja i razvoja u agraru iz Centra i Univerziteta u Kragujevcu, predstavnici Ministarstva prosvete i nauke i Grada Kragujevca, kako bi se sagledale i predlože mogućnosti pribavljanja finansijskih sredstava preko usluga koje bi Centar pružao drugim srodnim institutima, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete i nauke.

Blokada zgrade Šumadijskog okruga

Zaposleni u kragujevačkom Centru za strna žita 30. aprila blokirali su zgradu Šumadijskog okruga, tražeći da Ministarstvo pomogne u rešavanju statusa te institucije.  Zbog višegodišnjih dugovanja koja su dostigla deset miliona dinara i 13 neisplaćenih zarada radnicima, račun Centra je bio u blokadi gotove dve godine.

Kragujevački centar postoji 114 godina i ima više od 90 priznatih sorti strnih žita.

Tekst preizet sa sajta www.rts.rs

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži