Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Remodelacija Kneževog arsenala
 
 

Remodelacija Kneževog arsenala

knezev arsenalRemodelaciji, restauriranju ili prenameni istorijski značajnog kompleksa Miloševog venca i Kneževog arsenala valja pristupiti koristeći iskustva evropskih gradova. Na predavanju održanom u Narodnom muzeju inženjer građevinarstva Alekasndar Rudnik Milanović, predstavio je svoje viđenje načina da istorijski značajan kompleks Miloševog venca, sa Kneževim ili Aleksandrovim arsenalom, bude sačuvan, ali i unapređen.

Pokazujući to na primeru evropskih gradova sa kompleksima gotovo indentiče arhitekture kakva je i u Kneževom arsenalu, on nalazi da je najbolji put do kvalitetnog rešenja raspisivanje internacionalnog konkursa.

Zanimljivo je da su kompleksi u Barseloni, Lođu ili Winterturu nastajali istovremeno sa industrijskim objektima u Kragujevcu. Arhitektura, ali i materijali su takođe gotovo indentični.

Uz sve prednosti ovakvog načina remodelacije, iskustva drugih, Milanović u kragujevačkom kulturno istorijskom nasleđu uviđa i jednu posebnost.

Milošev venac i Knežev arsenal, za čiji početak je zaslužan Aleksandar, kao jedna celina - simbolički mire srpske vladarske dinastije Obrenoviće i Karađorđeviće.

Izvor: RTK

This content has been locked. You can no longer post any comment.