Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Posle hapšenja stigle i plate
 
 

Posle hapšenja stigle i plate

protest ispred skupstineOtpušteni radnici građevinske firme „Ratko Mitrović“ mogu da odahnu posle dvonedeljnog protesta, pošto je sa upravom grada juče konačno dogovorena isplata dela zaostalih zarada i doprinosa. Dug lokalne samouprave prema ovom preduzeću biće izmiren preko Centra za socijalni rad, budući da su predstavnici grada, posle prekjučerašnjeg hapšenja vlasnika firme, ostali bez „druge strane“ u pregovorima. Ovo je, prema rečima člana Gradskog veća Vlade Vučkovića, bio jedini način da se reši problem, s obzirom da je Dragoljubu Pantiću i njegovim saradnicima određena mera policijskog zadržavanja u trajanju od 48 sati.

– Naš deo obaveza ispunićemo uplatom na račun Centra za socijalni rad, a ostatak duga prema radnicima biće izmiren kroz stečajnu masu preduzeća – izjavio je Vučković za naš list.

Inače, bivši radnici ove firme, koja je privatizovana 2007, a zbog nagomilanih dugova i blokade računa otišla u stečaj 19. marta ove godine, juče su prvi put napustili upravnu zgradu preduzeća, u kojoj su 11. aprila započeli štrajk glađu. Rešeni da istraju u svojim zahtevima, mnogi od njih su sa sobom poneli i dušeke na kojima spavali u prostorijama preduzeća. Ovaj protest, međutim, brzo je okončan, pošto je sa predstavnicima lokalne samouprave dogovoreno da se izmire sve obaveze koje su nastale u prethodne dve godine.

– Zadovoljni smo ovakvim ishodom jer ćemo dobiti ono što smo zaradili 2010. i 2011. godine, a biće nam povezan i staž. Za dug iz 2012. moraćemo da se strpimo, ali bolje išta nego ništa – rekao je predsednik sindikata Predrag Radović.

Do radikalizacije protesta radnika, koji su svojim dolaskom pred Skupštinu grada iznenadili predstavnike lokalne samouprave, došlo je nakon informacije da je već obećana uplata odložena zbog privođenja Dragoljuba Pantića koji je, zajedno sa sinom Jovanom i saradnikom Mersadom Husakom, osumnjičen da je kroz finansijske malverzacije preduzeće „Ratko Mitrović“ oštetio za više od 1,3 miliona evra. Privođenje osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja usledilo je samo nekoliko dana pošto su radnici zatražili da se ispita njihovo poslovanje i utvrdi da li je firma namerno gurnuta u stečaj.

Prema navodima kragujevačke policije, osumnjičeni su tokom 2010. i 2011. godine gotovo svu pokretnu i nepokretnu imovinu preduzeća „Ratko Mitrović“, a po osnovu fiktivnog duga, preneli na firmu „Neimar 1985“, čiji je vlasnik bio Pantićev sin Jovan, a direktor pomenuti Mersad Husak. Posle ovih transakcija, koje su bile predmet istrage policije, u vlasništvu preduzeća „Ratko Mitrović“ ostala je samo upravna zgrada, u kojoj je četrdesetak najupornijih radnika štrajkovalo glađu sve do prošle subote, kada su na molbu gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića obustavili ovaj protest.

Molbi gradonačelnika Stevanovića prethodio je dogovor sa ministrom rada Rasimom Ljajićem, koji je obećao da će deo duga prema radnicima, u iznosu od ukupno šest miliona dinara, biti izmiren uplatom iz republičkog Fonda solidarnosti. Radnici, međutim, nisu želeli da prekinu protest sve dok iz lokalne samouprave nije stigla potvrda da je grad spreman da izmiri deo svojih obaveza prema preduzeću „Ratko Mitrović“, kome je tokom prethodnih godina ostao dužan oko 25 miliona dinara.

Izvor: Politika

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži