Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Stečaj firme trenutno jedino rešenje
 
 

Stečaj firme trenutno jedino rešenje

svetlostPoznati kragujevački nedeljnik Svetlost koji je, nakon prošlogodišnjeg poništenja privatizacije bio pred gašenjem, u poslednji čas je, krajem minule sedmice, izbegao likvidaciju. Svetlost je od likvidacije spašena uplatom predujma od 300.000 dinara za pokretanje stečajnog postupka, koji je, prošlog petka, obezbedila štamparija Family press.

No, u međuvremenu, pojavili su se novi poverioci, za koje aktuelno rukovodstvo Svetlosti i privremeni zastupnik državnog kapitala Ljubinko Janković, kako tvrde, nisu znali, i sa kojima bi narednih dana trebalo da se postigne dogovor o njihovom odustajanju od izvršnih rešenja za naplatu potraživanja koja sada i nemaju odakle da naplate, kako bi se omogućilo da ovdašnji Privredni sud, u drugoj polovini aprila, pokrene stečajni postupak u listu. Pokretanje stečaja omogućilo bi poveriocima da deo ili celokupna potraživanja naplate iz stečajne mase Svetlosti.

Među poveriocima Svetlosti je i beogradska firma SBB, kojoj kragujevački nedeljnik duguje 700.000 dinara. Uz ovo, nadležnima u Svetlosti juče je javljeno da će Poreska uprava, tokom dana, ukinuti blokadu računa, što ni na koji način neće pomoći poveriocima, niti promeniti situaciju u firmi jer u Svetlosti nema para, ni elementarnih uslova za skorije ponovno štampanje novine.

- Trenutno je najvažnije da smo izbegli likvidaciju, a stečaj je, u situaciji u kojoj smo, jedino pravo rešenje i za zaposlene u firmi koji očekuju bar deo od 16 neisplaćenih zarada, ali i za ostale poverioce, sa kojima ćemo, nadam se, uspeti da se dogovorimo da odustanu od svojih potraživanja, koja sada nemaju odakle da naplate. I poveriocima je, naime, u interesu da ne sprečavaju uvođenje stečaja u Svetlosti, kako bi docnije iz stečajne mase mogli da naplate deo ili celokupno potraživanje od naše firme - rekao je za naš list direktor Svetlosti Đorđe Đorđević, koji očekuje da će stečajni postupak biti pokrenut posle uskršnjih praznika.

Inače, Svetlost je privatizovana u aprilu 2007, kada ga je na aukciji kupio konzorcijum trojice lokalnih biznismena. Ubrzo potom, dotadašnja nezavidna finansijska situacija lista, počela je da prerasta u poslovnu agoniju usled čega je kompletna stara redakcija napustila firmu i pokrenula novi nedeljnik, Kragujevačke novine. Privatizacija je poništena početkom novembra prošle godine.

Priželjkuje se nova privatizacija

Svetlost bi, nadaju se ne samo zaposleni u ovom listu, no i u kragujevačkoj javnosti, mogla ponovo da bude privatizovana, čime bi se otvorila nova perspektiva tog nekada uglednog nedeljnika. Za ponovnu privatizaciju, odnosno za kupovinu Svetlosti, saznaje naš list, ima zainteresovanih poslovnih ljudi iz Kragujevca i Beograda.

Izvor: Danas

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži