Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Torte iz Kragujevca osvojile Evropu
 
 

Torte iz Kragujevca osvojile Evropu

peta gamaPreduzeće ''Peta gama'' iz Kragujevca, koje se bavi proizvodnjom torti i kolača namenjenih isključivo izvozu, u toku ove godine planira izgradnju novog objekta, u kome bi posao trebalo da dobije 70 radnika. Da se u Kragujevcu proizvodi automobil, namenjen evropskom i američkom tržištu, nakon Salona u Ženevi saznala je svetska javnost. Ali da se u našem gradu prave torte i kolači, koji se mogu naći na policama najpoznatijih evropskih trgovačkih lanaca, malo ko zna.

Preduzeće ''Peta gama'' osnovano je 2005., sa 90% stranog kapitala.

Trenutno zapošljava oko 50 radnika, mahom žena, koje ručno proizvode različite poslastice, medju kojima i čuvenu bečku ''Zaher tortu''.

Da bi na probirljivo zapadnoevropsko tržište plasirali tortu proizvedenu u Kragujevcu, u ovoj kompaniji morali su da ispoštuju visoke standarde u tehnologiji izrade i korišćenim sirovinama.

Dnevno mogu da naprave i do 2.500 torti, koje su namenjene isključivo izvozu u Austriju, Nemačku, Španiju, Madjarsku, Finsku i Norvešku.

Nakon prošlogodišnjeg nastupa na sajmu u Moskvi, ''Peta gama'' trenutno radi na osvajanju ruskog tržišta, zbog čega u ovom preduzeću i planiraju proširenje proizvodnih pogona.

Prilikom posete ovoj uspešnoj kragujevačkoj kompaniji, gradonačelnik Veroljub Stevanović i član Gradskog veća Nebojša Vasiljević, sa menadžmentom kompanije razgovarali su o proširenju proizvodnje i planovima za izgradnju novog objekta od 2.000 kvadratnih metara

Gradonačelnik Stevanović istakao je da će zemljište za novi pogon ova kompanija od grada otkupiti po beneficiranoj ceni.

Prema njegovim rečima, to je, u skladu sa skupštinskom odlukom, već godinama omogućeno svim proizvodnim preduzećima, koja otvaraju nova radna mesta.

Izvor: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži