Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Spremni za "Fijat"
 
 

Spremni za "Fijat"

politehnickaU kragujevačkoj Politehničkoj školi juče je svečano otvorena i puštena u rad najsavremenija laboratorija na Balkanu za obuku učenika na savremenim sistemima na vozilima. Oprema vredna 130.000 evra, finansirana je kroz projekat Evropske unije, a proizvedena je u italijanskoj kompaniji „Elektronika Veneta“.

Red i preciznost

- Umesto opreme kakvu najčešće viđamo po radionicama, gde su nam učenici uglavnom do lakata umazani uljem, ova laboratorija jedinstvena je u Srbiji i na Balkanu po tome što daje mogućnost da učenici na realnoj opremi otkrivaju greške na sistemima vozila u učionici. Dobili smo opremu za laboratoriju za automehatroniku, laboratoriju za elektroniku i laboratoriju za elektrotehniku, kakva u ovom delu Evrope ne postoji i ne koristi se u obrazovnom sistemu – kaže Siniša Kojić, direktor Politehničke škole.

Prema njegovim rečima, u ovim laboratorijama održavaće se obuka o savremenim sistemima na vozilima, kao i osnovama elektrotehnike i elektronike, a osim učenika Politehničke škole, koristiće se i u obuci zaposlenih u „Fijatu“ i fabrikama koje u Kragujevcu otvaraju „Fijatovi“ proizvođači komponenata.

Italijani ulažu u naše kadrove

Takođe, priliku za obuku na simulaciji i otkrivanju grešaka na sistemima vozila imaće i studenti Mašinskog fakulteta u Kragujevcu i Kraljevu. Kompletna oprema proizvedena je u italijanskoj kompaniji „Elektronika Veneta“, jednoj od retkih u Evropi koja proizvodi edukativnu opremu iz elektronike. Koordinator projekta Kristijano Fregasa naglasio je da od 2008. godine „Fijat“ sarađuje sa Politehničkom školom i kragujevačkim Univerzitetom na obuci kadrova potrebnih u automobilskoj industriji. Taj projekat vredan je oko 500.000 evra, i najveći deo budžeta ostaje Politehničkoj školi.

- Projekat nije namenjen samo đacima i studentima, već i docentima i profesorima, kojima se daje nova oprema za obrazovanje – rekao je Fragasa.

Italijanska kompanija „Fijat“ do sada je već poklonila Politehničkoj školi u Kragujevcu jedinstvenu robot-ruku, kakva se koristi u pogonima za montažu automobila ovog proizvođača, automobil i sistem za nadzor proizvodnje u automobilskoj industriji, vredne 120.000 evra. Time je Politehnička škola sa Mašinskim fakultetom postala jedan od glavnih partnera „Fijata“ u obrazovanju kadrova za automobilsku industriju.

Izvor: Pravda

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži