Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Besplatni oftalmološki pregledi za Kragujevčane
 
 

Besplatni oftalmološki pregledi za Kragujevčane

pregled ocijuGlaukom je najpodmuklija očna bolest i drugi po redu uzročnik slepila. U razvijenim zemljama 50 odsto obolelih od glaukoma ni ne zna da ga ima, a u zemljama u razvoju taj procenat ide do čak 90 odsto. Bolest je dugo neprimetna ili su simptomi često beznačajni: glavobolja, osećaj pritiska u očima, zamor očiju, mušice koje lete ispred očiju i drugi koje osobe obično smatraju posledicom rada za kompjuterom ili umorom. Ukoliko se glaukom na vreme otkrije, slepilo je moguće sprečiti lekovima, hirurškom intervencijom ili laserskom terapijom, u zavisnosti od stepena razvoja bolesti.

Specijalna bolnica za oftalmologiju Oculus iz Beograda povodom 12. marta, Svetskog dana borbe protiv glaukoma, omogućiće Kragujevčanima besplatne specijalne oftalmološke preglede u svom oftalmološkom centru Oculus u Kragujevcu. U pitanju je akcija “Sačuvaj vid”, koju je pokrenuo Oculus u cilju borbe protiv glaukoma, a koju će sprovesti i u svojim centrima u Novom Sadu, Nišu, Begradu i Leskovcu.

- Ovom akcijom želimo da damo svoj doprinos borbi protiv glaukoma, primenom svetske prakse masovnih skrining pregleda stanovništva i podizanja svesti o značaju redovnih oftalmoloških pregleda, zbog čega i jeste nastao Svetski dan borbe protiv glaukoma – rekla je dr Slađana Delević, specijalista oftalmolog i medicinski direktor Oculusa.

VAŽNO JE ZNATI!

Iz Oculusa upozoravaju da su u posebnom riziku osobe koje u porodici imaju obolelog od glaukoma, potom kratkovidi, stariji od 40 godina, oboleli od dijabetesa, povišenog krvnog pritiska i smanjene funkcije štitne žlezde, oni koje su imali druge očne bolesti ili operacije na očima, kao i osobe koje su duže vremena koristile kortikosteroidnu terapiju.

Građani od 18 do 40 godina starosti treba da obavljaju preglede svake dve godine, dok stariji od 40 godina i rizične grupe jednom godišnje. Redovnim oftalmološkim pregledima moguće je sačuvati vid.

Prijavljivanje za besplatne preglede počinje 6. marta od devet do 19 sati svakim radnim danom na telefone Oculusa: 365-680 i 365-690 ili lično u očnom centru Oculus u Merkatoru. Zakazivanje traje do popune mesta, a pravo prijave na besplatne oftalmološke preglede imaju Kragujevčani stariji od 40 godina.

This content has been locked. You can no longer post any comment.