Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Ženski sud najkasnije za tri godine
 
 

Ženski sud najkasnije za tri godine

sudŽenski sud za bivšu Jugoslaviju počeće da radi najkasnije za tri godine, najavljuju Žene u crnom. Na javnoj prezentaciji inicijative za organizovanje Ženskog suda za bivšu Jugoslaviju u Kragujevcu, rečeno je da je cilj osnivanja tog suda da obezbedi prostor žrtvama ratova da govore o svojim patnjama i da utvrdi ko je započeo rat i zašto, kao i uzroke i njegove posledice. Aktivistkinja Žena u crnom Marija Perković rekla je da je osnivanje Ženskog suda zajednička inicijativa koju su krajem 2010. godine pokrenule mirovne aktivistkinje iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Kosova.

"Mi smo apsolutno nezadovoljne, jer sudski sistem unutar svih naših država, pa ni sud u Hagu, nisu zadovoljili pravdu", ocenila je ona.

Perkovićeva je navela da postoji saglasnost aktivistkinja iz organizacija koje su pokrenule inicijativu da se razmotri na koji način se zaista osuđuje zločinačka politika, jer aktuelni sud to ne čini.

"Ideja je stvoriti prostor, za razliku od sudske institucije, da žrtve ratova i posleratnih situacija mogu da govore šta su preživele jer sudski sistem najviše ispituje počinioce, a onaj ko je žrtva je zapravo drugorazredna ličnost, iako je ta osoba prepatila i traži pravdu", ocenila je ona.

"Sistemi, bez obzira da li su na nacionalnom ili međunarodnom nivou, bave se isključivo počiniocima i to ne, nažalost, onim najodgovornijim", rekla je Perkovićeva i istakla da bi "vlast morala da postavi na optuženičku klupu mnogo ljudi iz sopstvenih redova".

Ona je dodala da će najverovatnije biti osnovan samo jedan Ženski sud za bivšu Jugoslaviju koji će se baviti svim ratnim i posleratnim iskustvima i posledicama kao što su nasilje, siromaštvo, nezaposlenost, ekonomski pad...

"To je apsolutno simbolički sud. Podsetiću na tradiciju Raselovog suda koji je formiran u SAD šezdesetih godina prošlog veka, kada je napadnut Vijetnam i kada su intelektualci, levičari, mirovnjaci oformili alternativni sud čija je snaga u moralnoj osudi zločinačke politike", rekla je Perkovićeva.

U svetu je organizovano više od 40 ženskih sudova u poslednje dve decenije, a najbolja iskustva će biti prihvaćena i u budućem Ženskom sudu za bivšu Jugoslaviju, rečeno je na skupu.

Izvor: B92

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');