Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac „Fijat" zatvara fabrike u Italiji, pogon u Kragujevcu bezbedan
 
 

„Fijat" zatvara fabrike u Italiji, pogon u Kragujevcu bezbedan

fabrika u itaDve od pet „Fijatovih" fabrika u Italiji mogle bi da budu zatvorene zbog oslabljenog tržišta evrozone ako ne dođe do povećanja izvoza u Ameriku, najavio je juče izvršni direktor „Fijat grupe" Serđo Markione. Ipak, ova odluka „Fijatove" centrale ne bi trebalo značajnije da se odrazi na planove italijanske kompanije u Srbiji.

- „Fijatove" fabrike u Italiji imaju mogućnosti za izvoz u SAD. Imamo sve što je potrebno da iskoristimo mogućnosti, ali ako se to ne desi, moramo se povući iz dva od pet sadašnjih pogona u Italiji - rekao je Markione u intervjuu vodećem italijanskom dnevniku „Korijere dela sera".

Aleksandar Ljubić, koji je u Ministarstvu ekonomije zadužen za „Fijat" u Srbiji, kaže za Press da je njegovo lično mišljenje da se izjava predsednika „Fijata" odnosi samo na Italiju, a ne na fabrike u Evropi.

Ekonomista Mlađen Kovačević smatra da se za sada ne može precizirati da li će se i kako zatvaranje fabrika „Fijata" u Italiji odraziti na srpsko tržište.

- Ovi potezi centrale „Fijata" mogli bi da se odraze na nas, ali nije nužno da se to desi. Neprijatno je što je smanjena kupovina automobila u celom u svetu, osim u SAD, a u Srbiji je opala za čak 30 odsto. Ukoliko „Fijat" izgubi tržište u Italiji, zatim u Španiji i Grčkoj, pitanje je šta će im biti isplativo kada je reč o fabrikama koje drže. A 95 odsto proizvodnje „Fijata" kod nas namenjeno je izvozu na inostrana tržišta. Svakako nije dobro čuti ovakve vesti, međutim, sada sve zavisi od održavanja tržišta evrozone - ističe Kovačević.

Inače, od kada je „Fijat" ušao u partnerstvo sa američkim „Krajslerom", pooštreni su radni uslovi u „Fijatovim" pogonima u Italiji. „Fijat" je morao da napusti italijansku sindikalnu federaciju zaposlenih da bi mogao da uvede duže radno vreme. Dogovor o novim radnim uslovima, koje je potpisao sa svim sindikatima, izuzev sa jednim levičarskim, podrazumeva povećanje prekovremenog rada, smanjivanje pauza u radu i kažnjavanje onih koji odsustvuju s posla bez dozvole.

Radnici u dva od pet „Fijatovih" pogona, „Pomiljano" na jugu zemlje i glavna fabrika „Mirafjori" u Torinu, odobrili su nove uslove rada na referendumu, a od početka godine nova pravila prihvaćena su i u ostalim pogonima.

Izvor: Press online

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži