Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Bušenje jezera
 
 

Bušenje jezera

jezero bubanjNa jezeru Bubanj danas su članovi ribočuvarske službe motornom testerom na nekoliko mesta otvorili rupe na zaledjenoj površini. Na ovaj način su ribama obezbediili dotok kiseonika, koji je bio onemogućen zbog debljine leda od čak 20 centimetara. Na temperaturi od – 11 stepeni, u prepodnevnim časovima, na jezeru Bubanj u Kragujevcu, služba ribolovačkog udruženja ''Rivers gard'', sa ribarskog područja Srbija centar, morala je da interveniše.

U ovom jezeru, koje nije mnogo duboko, nalazi se više vrsta riba i bilo je neophodno da se posle nekoliko dana izuzetno niskih temperatura, led na nekoliko mesta razbije. Članovi ribočuvarske službe, koja je zadužena za održavanje jezera, motornom testerom su otvorili nekoliko rupa na zaledjenoj površini i na taj način obezedili ribama neophodan kiseonik.

Na jezeru Bubanj, zbog dubine vode od svega 2 metra, moralo je da se interveniše razbijanjem leda, čija je debljina bila oko 20 centimetara. Kako kažu u ribočuvasrkoj službi na jezeru u Šumaricama, koje je znatno dublje, iako je i ono zaledjeno, situacija za ribe nije kritična, jer je temperatura vode ispod leda oko 4 stepena iznad nule, tako da tamo nije neophodno razbijanje zaledjene površine.

Ribočuvari naglašavaju da su vidljivi tragovi onih koji su šetali po zaledjenom jezeru i upozoravaju na opasnost, naročito sada kada na jezeru postoje razbijene rupe.

Izvor: RTK

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži