Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Još ćute o uzroku smrti, policija saslušava lekare
 
 

Još ćute o uzroku smrti, policija saslušava lekare

filipovic mKomisiji Kliničkog centra u Kragujevcu ni dve sedmice nisu bile dovoljne da utvrdi zbog čega je bračni par Filipović ostao bez dugo očekivane bebe. Za to vreme istragu je pokrenula policija, ali i državni zaštitnik prava građana, koji je angažovao stručnjake koji će ispitati rad lekara u Kliničkom centru. Građevinski radnik Marko Filipović je suprugu Ružicu odveo 1. januara na odeljenje ginekologije i akušerstva zato što je dobila porođajne bolove.

Pet dana je niko nije porodio da bi na Badnji dan, umesto radosne, stigla tragična vest da je beba umrla.

U stomaku nesrećne žene pre nego što su ga izvadili, mrtvo dete bilo je dva dana. Zbog toga je porodica Filipović podnela krivičnu prijavu Tužilaštvu, državnom ombudsmanu i zaštitniku prava pacijenata protiv lekara i osoblja Kliničkog centra “zbog sumnje da su nesavesno lečili, zlostavljali i ubili njihovo dete zbog nepreduzimanja porođaja”.

Kako je za “Blic” juče saopštila Vanja Đorđević, portparolka Kliničkog centra, Komisija je razmatrala navode u prijavi, prikupila i izvršila analizu izjava lekara pomenutih u prijavi i medicinske dokumentacije o slučaju. „Za završetak izveštaja čeka se na patohistološki nalaz, koji bi trebalo da bude završen u toku narednih nekoliko dana“, rekla je Đorđevićeva.

Marko Filipović je juče izjavio da ga niko iz Kliničkog centra od tragičnog događaja do sada nije zvao.

- Prošle nedelje sam dobio poziv iz policije da moja žena i ja damo izjave inspektorki povodom krivične prijave koju smo podneli. Ispričali smo sve šta nam se i kako desilo. Moja Ružica je bila u 38. nedelji trudnoće, spremna da rodi dete. Lekari su rekli su da nije dovoljno otvorena. Sutra su je prebacili sprat niže, posmatrali na aparatima. Bio je praznik, lekare nisam mogao da nađem.

Trećeg dana Nove godine stavljaju je na sto za porođaj oko osam sati uveče. Ima bolove, niko je ne obilazi. Povraća bez prestanka, mokri pod sebe...

Do ponoći u hodniku čekam doktorku, ali ona nema vremena da popriča sa mnom. Kasnije sam suprugu zvao telefonom i saznao da je dežurna doktorka vikala na nju, pretila da spava jer niko ne može da je sluša kako kuka - priča Filipović.

- Petog januara posle ponoći dežurni lekar me je pozvao sa ženinog mobilnog. Rekao mi je da je beba umrla. Doleteo sam u bolnicu. Niko nije znao da mi kaže šta se i zašto se to desilo jer je sve bilo u redu, i žena je bila pod nadzorom lekara.

Nisu hteli da izazovu porođaj veštačkim putem da spasu dete. Posle nisu hteli ni da mi spasavaju ženu. Čitavih 48 sati, sve do 8. januara, moja žena je nosila mrtvu bebu u stomaku. Tek tada se pojavio doktor Predrag Sazdanović, koji me je saslušao, izvadio mrtvo dete i spasao ženu.

Devojčica porodice Filipović, koja nije živa ugledala ovaj svet, sahranjena je na groblju Bozman u Kragujevcu.

Prikupljaju podatke za Tužilaštvo

Kako saznajemo u Policijskoj upravi Kragujevac, inspektori su počeli da istražuju slučaj porodice Filipović po nalogu Tužilaštva. Podaci su prikupljeni, kao i izjave lekara koji su radili u vreme kada je porodilja bila u bolnici. MUP će angažovati nezavisne medicinske stručnjake i nakon njihovog veštačenja, sve rezultate istrage proslediti tužilaštvu.

Izvor: Blic

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži

 
 
 
 
error_reporting(0); ini_set('error_reporting', E_ALL & ~E_NOTICE & ~E_WARNING & ~E_STRICT & ~E_DEPRECATED); ini_set('display_errors','Off');