Trenutno se nalazite na strani: Vesti Info Grad Kragujevac Ribolovačke dozvole - pecanje na Gruži se dodatno plaća
 
 

Ribolovačke dozvole - pecanje na Gruži se dodatno plaća

ribolovacOve godine cena osnovne dozvola sa sportske ribolovce ostala je ista kao i predhodne ali su sa novom kategorizacijom voda uvedene i doplate za pecanje. Osnovna dozvola sada važi samo za ribolov na Dunavu, Zapadnoj i Velikoj Moravi a za sve ostale vode treba izdvojiti dodatna sredstva.

Među njima je i Gružansko jezero i zbog toga je Savez ribolovaca Šumadijskog okruga organizovao prikupljanje potpisa za peticiju koja će biti podneta Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, uz zahtev da se vrate raniji uslovi za dobijanje dozvola.

Svih sedam organizacija sportskih ribolovaca u Šumadiji već nekoliko dana prikuplja potpise kako bi se dozvole za pecanje izdavale na način kao i prošle godine.

Kako ističu, najveći je problem nova kategorizacija voda kao i nova podela njihovim gazdovanjem, što je višestruko povećalo cenu bavljena ribolovom. Tako je uz osnovnu dozvolu koja i dalje iznosi 5.100 dinara, omogućeno pecanje samo na većim rekama, Dunavu i Velikoj i Zapadnoj Moravi.

Već za Gružansko jezero potrebna je doplata od 2.000 dinara koja je uvedena i za ostale vode u Srbiji. Tako sada za izlazak na vode na koje inače, tradicionalno, odlaze ribolovci iz Šumadije, ukupna dozvola prevazilazi 20.000 dinara. Sličan problem, kažu u Savezu ribolovaca Šumadijskog okruga imaju i sportski ribolovci u Vojvodini.

Pored članova organizacija sportskih ribolovaca, doplatu na dozvolu plaćaju i lica koja imaju popust za njeno izdvanje. Starije osobe od 65 godina, žene, deca uzrasta od 14 do 18 godina koji osnovnu dozvolu plaćaju 2.800 dinara, pa čak i invalidi kojima je ona bila simbolična i iznosila 100 dinara.

Za nekoliko dana prikupljeno je oko 1.000 potpisa a peticija se može potpisati u prostorijama organizacija sportskih ribolovaca, kao i u prodavnicama ribolovne opreme.

Izvor: RTK

Komentari  

 
0 #1 Nenad 26-01-2012 10:58
Petuciji se pridružujemo i mi iz Kruševca
Citiraj | Prijavi administratoru
 

Dodaj komentar

Svi komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju svake vrste neće biti objavljeni. Na ovom portalu govor mržnje je strogo zabranjen. Ime i e-mail adresa su obavezni za sve neregistrovane korisnike sajta.
Zadržavamo pravo izbora komentara koji će biti objavljeni.


Sigurnosni kod
Osveži